Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,28 Ft
Euró
386,64 Ft
Font
449,97 Ft
Bitcoin
62,849 $

Alexander Stubb volt miniszterelnök nyerte a finn elnökválasztást

Ezzel legyőzte Pekka Haavisto képviselőt, aki elismerte vereségét.

Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Emmi Korhonen
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A finn igazságügyi minisztérium adataiból derült ki, hogy Alexander Stubb, a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártjának képviselője nyerte meg a vasárnapi finn elnökválasztást. A második forduló eredményei alapján egyértelművé vált, hogy Stubb győzedelmeskedett, miután a szavazatok 51,6 százalékát szerezte meg, szemben Haavisto 48,4 százalékával.

A Reuters beszámolója szerint Finnország új államfője felel majd a finn biztonság- és külpolitikáért, beleértve a nemrég jóváhagyott NATO-tagság Oroszországgal szembeni álláspontját, mely utóbbi kapcsán Stubb már miniszterelnökként is igen határozott volt. Stubb televíziós nyilatkozataiban élete „legnagyobb megtiszteltetésének” nevezte győzelmét. Soron kívül 24 ember került kórházba, miután rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

A szavazás új korszakot jelent Finnországban, amely évtizedeken át a diplomácia előmozdítása érdekében választott elnököt, különösen a szomszédos Oroszországgal szemben, és úgy döntött, hogy nem csatlakozik katonai szövetségekhez, hogy csillapíthassa a Moszkva és a NATO közötti feszültséget.

A finnek azonban meggondolták magukat, miután Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát, ami tavaly áprilisban az ország NATO-csatlakozásához vezetett. Stubb Sauli Niinistót váltja, aki két hatéves ciklusa után vonul vissza, mely során az orosz vezetővel való korábbi szoros kapcsolatai miatt a „Putyin-suttogó” becenév ragadt rá.