Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,48 Ft
Euró
386,58 Ft
Font
453,75 Ft
Bitcoin
70,012 $

Horgászok, figyelem: fontos határidő járt le, s egy tilalom is életbe lépett

A március 29-ig tartó csukatilalom ideje alatt fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Országos Horgászrend (OHR) szerint fajlagos tilalmi idővel védett, ívó, valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni tilos. Egyúttal fokozott ellenőrzésekre lehet számítani a február 1-jén életbe lépett, március 29-ig tartó országos csukatilalom ideje alatt, amely idén rövidebb lesz – számolt be a Pecaverzum, amelyet az Infostart szemlézett.

Kifejtik, ha a tilalom első napja szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. Utóbbira lesz idén példa, mert március 31. vasárnap, ezért már 29-én, elveszti védelmét a csuka.

A 2024-es horgászrend szerint a „tilalmi idővel védett vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása” miatt 6 hónaptól 2 évig tartó horgászattól való eltiltás szabható ki a szabálytalan horgászra. Mindemellett hangsúlyozzák: érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert eltérhetnek az országostól.

További fontos információk

Nagy tavaink közül a Balatonon egy hónappal tovább, február 1-jétől április 30-ig, míg a Tisza-tavon február 15-től április 15-ig tart a csukatilalom. De a Velencei-tavon is egyedi szabályok vannak érvényben. Az év elejétől a süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani – részletezik.

A portál megjegyzi, a február 1-je más szempontból is fontos dátum a horgászok számára, ugyanis akkor jártak le a 2023-es állami jegyek is. Azt követően már csak a 2024-re érvényes okmánnyal lehet pecázni. Az állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót legkésőbb a tárgyévet követő év február 29. napjáig kötelesek leadni a horgászok.

De arról is beszámoltunk, hogy rengeteg magyar horgásznak újra kell vizsgáznia, ugyanis változtak az állami horgászvizsgát igazoló dokumentumok elfogadásának szabályai. Emellett megírtuk azt is, hogy a horgászok legnagyobb örömére egy igazán hiánypótló applikációval újít a MOHOSZ, bővebben ebben a cikkben fejtettük ki a témát.

Verőcei hajótragédia: panaszt tett a gyanúsítás ellen a szállodahajó kapitánya

A cseh férfit bűnügyi felügyeletbe küldené az ügyészség.

Megújult Vlagyimir Putyin elnöki autója

A hatalmas luxusautót a tavaly a Toyotától megvásárolt szentpétervári üzemben fogják gyártani, ugyanis polgári formában is kapható lesz.

Gyerekek oldották ki tehervagonok fékberendezését Nyíregyházán, elfogták őket

Kiderült, hogy egy 11 éves és egy 15 éves fiatal az elkövető, akik rendkívül veszélyes játékot játszottak a vagonok között.