Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,83 Ft
Euró
388,56 Ft
Font
451,54 Ft
Bitcoin
61,692 $

80 ezer állami fenntartású iskolában dolgozó pedagógust érint a béremelés

Összesen 140 ezer, köznevelésben dolgozó oktató kap magasabb fizetést.

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Mandinernek adott interjújában közölte, hogy a novemberi bérhez képest a gyakornokok 32,2 százalékos, a Pedagógus I kategóriába tartozók 31,2 százalékos, a Pedagógus II-be tartozók pedig 29 százalékos emelést kapnak, míg a mesterfokozatúak 21,1 százalékos pluszt – írta meg az MTI.

Az emelés következtében a pályakezdők legalacsonyabb bére bruttó 528 ezer forint, az I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot, a II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg a mestertanár fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa 750 ezer forint. Soron kívül Az inflációra hivatkozva többször is árat emelhetnek a bankok

Hajnal Gabriella arról is beszélt, hogy a központhoz nem érkezett olyan visszajelzés, amely arról szólt volna, hogy egyes pedagógusok csupán néhány százalékos emelést kaptak volna – hozzátéve, olyan előfordult, hogy valakinek elmulasztották az egyetemi végzettség bejelentését, ám mint fogalmazott „ezek hibák, amiket ki lehetett – és ki is kellett – javítani; ez meg is történt.”

Az elnök a pedagógusok teljesítményértékelési rendszeréről is szót ejtett, mint közölte, ennek 2025-től esedékes a bevezetése:  „Kétségtelen, minden értékelésben lehet némi szubjektivitás, ám a kereteket mégis a lehető legegyértelműbben kell meghatározni” – mondta.

„Objektív szempontok lehetnek: hány speciális nevelési igényű gyermekkel foglalkozik az adott pedagógus, hány osztályban és hány szakot tanít, hogyan osztályoz, illetve milyen programokon vesz részt – és még sorolhatnánk. Alapvetően az igazgatók felelőssége lesz az értékelés” – fogalmazott.

Szentkirályi Alexandra: „Karácsonyék kitiltanák az autók kétharmadát. Ez őrület”

Szentkirályi Alexandra azt mondja, Karácsony Gergelyék arra készülnek, hogy kitiltsák az autók kétharmadát Budapestről.