Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Emelkedik a nem lakossági vízdíj

A szolgáltatók bevételei egy ideje már nem fedezik a karbantartás és a bővítés költségét, így az áremelés mellett döntöttek.

...svg content...Fotó: Unsplash/Andres Siimon
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Magyar Víziközmű Szövetség friss közleményében tájékoztatta a felhasználókat a nem lakossági vízdíj árának emelkedésével kapcsolatban. A Szövetség, mint a hazai víziközmű szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete azt írja, „a fenti téma kapcsán – a pánikkeltés és a félreértések elkerülése végett – egy igazán fontos dologra hívja fel a figyelmet”.

Emlékeztettek, a vízdíjak 2012-es szinten befagyasztásra kerültek, majd ezt követően 2013-ban rezsicsökkentett díjak lettek megállapítva, illetve bevezetésre került a víziközműveket sújtó vezetékadó is. A Szövetség rámutatott, ezen tényezők együtt oda vezettek, hogy a szolgáltatók bevételei évek óta nem fedezik a hálózat, illetve az egyéb infrastruktúrák karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét. Kurdi Viktor, a Szövetség elnöke az áremelés kapcsán az OS szerint úgy fogalmazott:

„A fentiekhez kapcsolódóan fontos kiemelni azt a tényt, hogy a szolgáltatók hálózati vesztesége átlagosan 20-25 százalékos, de van olyan terület is az országban, ahol a kitermelt 100 liter ivóvízből csak 40-50 liter jut el a felhasználókhoz.”

Végezetül hangsúlyozták, „a változás – 12 év azonos áron történő szolgáltatás igénybevétele után – jogosan vet fel sok kérdést a felhasználókban, azonban a MaVíz szeretne még egy valamire rávilágítani: ma Magyarországon a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Egy olyan „termékről” van szó, amely nélkül nincs élet a Földön. Tehát fontos lenne azt és úgy tekinteni rá, amely nélkül holnaptól már csak két napig maradnánk életben.” Mint ismert, tavaly decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy egységesen nettó 576 forint lesz a vízdíj a vállalkozásoknak, intézményeknek, szervezeteknek 2024. január 1-től.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.