Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,15 Ft
Euró
385,43 Ft
Font
448,52 Ft
Bitcoin
61,627 $

Új stratégiai cirkálórakétával üzengethet Észak-Korea

Észak-Korea közölte, szerdán tesztelte az új stratégiai cirkálórakétáját, ami az egyik legújabb fejlesztése az elzárt ázsiai országnak.

Fotó: Unsplash/Micha Brändli
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint ismeretes, újabb rakétakilövéssel riogatta Észak-Korea a Koreai-félszigeten élőket, jelezvén, folytatják a fegyverkezést. Egy ideje atomhatalomként tekintenek magukra, és egy sor új fegyvert fejlesztettek ki ennek érdekében, miközben Dél-Koreát már a fő ellenségüknek nevezték az Egyesült Államok mellett.

A KCNA állami hírügynökség közleménye szerint Észak-Korea szerdán az új cirkálórakétáját tesztelte, hozzátéve, ezek a próbalövések nem voltak hatással a szomszédos országok biztonságára, illetve a tesztnek semmi köze a regionális helyzethez. Megjegyezték, a teszt is része volt az ország fegyverrendszerének korszerűsítési folyamatának. Soron kívül Dobrev Klára feltette a kérdést: Magyar Péter fél tőle?

Dél-Korea már nem volt ilyen nyugodt, és úgy érzik, Észak-Korea egyre inkább eszkalálja a helyeztet a térségben, és tartanak attól, hogy több atomfegyvert tesztelhetnek a szomszédjaik, ami rendkívül veszélyes. Észak-Korea 2021 szeptemberében hajtotta végre az első olyan cirkálórakétájának tesztelését, ami lehetséges nukleáris csapásmérő képességgel is rendelkezik.

Csütörtökön Dél-Korea bejelentette, hogy megkezdi a közepes magasságú felderítő drónok tömeggyártását azzal a céllal, hogy 2027-ben bevethesse azokat a megfigyelési képessége javítása érdekében. Ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyetlen határozata sem tiltja a cirkálórakéták tesztelését, bár adott esetben a tiltás sem akadályozná meg Észak-Koreát, akik rendszeresen tesztelik a tiltólistán szereplő ballisztikus rakétáikat.

A Reuters azt írja, a cirkálórakéták és a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták, amiket hagyományos, illetve nukleáris töltettel is felfegyverkezhetnek, konfliktus esetén különösen destabilizáló hatással bírnak, miután nem lehet pontosan tudni, milyen robbanófejet hordoznak.

Hosszabb távon komoly negatív következményei lehetnek annak, ha sokat ül a gyerek

A gyerekkori sok ülés a szív megnagyobbodásához vezet, ami növeli a szív-és érrendszeri betegségek és az ezzel kapcsolatos halálozás kockázatát.

Elgázolt egy embert a vonat Zalaszentiván és Zalaegerszeg között

Újabb vonatgázolás történt a magyar vasútvonalon, ezúttal Zalaszentiván és Zalaegerszeg között, ahol helyszínelés zajlik.

Dobrev Klára feltette a kérdést: Magyar Péter fél tőle?

Dobrev Klára nem tartja kizártnak, hogy Magyar Péter fél tőle, és nem úgy tűnik, hogy a két párt között lesz valaha együttműködés, hiába ellenzékiek.