Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Minőségi hiba gyanúja miatt tűnik el a patikák polcairól egy népszerű gyógykrém

A vásárlás után azért vitték vissza a krémet a páciensek, mert annak állagát nem találták megfelelőnek.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) felfüggesztette a Viracik 50 mg/g krém (OGYI-T-23653) elnevezésű gyógyszer C0405 számú tételének forgalmazását minőségi hiba gyanúja miatt – írta meg az Economx. Mindezt azzal indokolják a határozatban:

Az NNGYK-hoz 2024. január 17-én érkezett bejelentés, hogy a fent említett gyártási tételből a múlt évben és az idén eddig összesen 9 minőségi hiba bejelentés érkezett nagykereskedőtől 15 tubussal kapcsolatban. Valamennyi bejelentés kiváltó oka beteg-reklamáció volt: a vásárlás után azért vitték vissza a gyógyszertárba a krémet, mert annak állagát nem találták megfelelőnek. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A bejelentések továbbításra kerültek a gyártó cégnek, a gyártói kivizsgálási jegyzőkönyv szerint azonban a gyártási dokumentáció vizsgálata során nem tártak fel olyan eltérést, amely a leírt minőségi hibát okozhatta volna. A laboratóriumi vizsgálat szerint a felhasznált alapanyagok és csomagolóanyagok megfelelőek voltak – emelik ki.

A referenciaminta vizsgálata során megállapítást nyert, hogy megjelenése, aciklovir tartalma, viszkozitása és homogén konzisztenciája megfelelt a specifikációs követelményeknek, így a benyújtott panasz a gyártó szerint meg nem erősítettnek tekinthető. A Medico Uno Pharmaceuticals SE Európai Részvénytársaság, mint a forgalomba hozatali engedély jogosult azonban úgy döntött:

A gyártó cég állásfoglalása ellenére az ismétlődő minőségi hiba bejelentések miatt az érintett gyártási számú tétel további forgalmazásának felfüggesztését kéri a minőségi hiba okának feltárásáig – részletezik. Korábban azt is megírtuk: átfogó változásokra van szükség a patikákban, amelyekkel jelentős összegeket lehetne spórolni.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.