Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Hivatalos rendezvényen támadtak rá a perui elnökre

Az egyik támadó azzal vádolta Boluartét, hogy ő a felelős férje haláláért.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar
Dél-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Két nő rátámadott a perui elnökre, Dina Boluartéra egy hivatalos rendezvényen az andoki Ayacucho városában, ahol 2022 decemberében tíz ember halt meg a kormány elleni tüntetések során – írja a Portfolio az MTI beszámolója alapján. Az incidens szombaton, a fővárostól, Limától mintegy 570 kilométerre délkeletre fekvő városban történt.

Az államfő egy út alapkőletételén vett részt, s épp Ayacucho tartományi kormányzójával, Wilfredo Oscorimával találkozott, amikor a televíziós felvételek szerint a találkozó helyszínéül szolgáló emelvényre a két támadó felmászott, és egyikük megragadta az elnök haját. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

„Megölték a férjemet, maradjak nyugodt?” – kiabálta az egyik nő, akit a hatóságok őrizetbe vettek. Mint kiderült, az asszony azzal vádolta Boluartét, hogy ő a felelős férje haláláért, akit a 2022. december 15-én Ayacuchóban tartott tüntetések során megöltek. A miniszteri kabinet vezetője, Alberto Otarola az X közösségi oldalon nyilatkozott a történtek kapcsán.

Kiemelte, hogy elítéli a „rendkívül súlyos” támadást, amely „veszélyeztette az államfő biztonságát”. Az elnök először érkezett Ayacuchóba azóta, hogy az ellene országszerte szervezett tüntetésekben mintegy ötvenen meghaltak. A halálos áldozatok közül húszat az állami erők öltek meg az Emberi Jogok Amerikaközi Bizottsága szerint – jegyzik meg.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a november végén közzétett kormányzati jelentésből kiderült: Peru az elmúlt hat évtizedben a klímaváltozás miatt elveszítette trópusi gleccsereinek 56 százalékát. A felmelegedés pedig a hőmérséklet emelkedése miatt olvadáshoz és új hegyi lagúnák kialakulásához vezetett, melyeknél fennáll a túlcsordulás és az áradások veszélye is.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.