Clouds
21 Budapest
Dollár
363,77 Ft
Euró
391,50 Ft
Font
439,84 Ft
Bitcoin
23,342 $

Mióta itt jártál:

45-en haltak meg a perui kormányellenes tüntetések kezdete óta

Fotó: Rendőrök oszlatják a Dina Boluarte elnök lemondását és a Pedro Castillo bebörtönzött perui elnök szabadon bocsátását követelő tüntetőket a perui fővárosban, Limában 2023. január 20-án. Castillót, Peru első vidéki, andoki származású vezetőjét 2022. december 7-én megbuktatták és bebörtönözték, miután megpróbálta feloszlatni a kongresszust. Az azóta tartó tüntetésekben legkevesebb 48 ember életét vesztette a rendőrökkel történő összecsapások során. MTI/AP/Guadalupe Pardo
Dél-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A perui ombudsman beszámolója alapján péntek késő délutánig 58 sebesültről érkezett hír, az ország déli részén fekvő régióban pedig két épületet is felgyújtottak.

A jelentések szerint több tucat ember sérült meg a perui kormányellenes tüntetések során, amikor a rendőrök könnygázt vetettek be az üvegpalackokat és köveket dobáló tiltakozók megfékezésére Peru fővárosában, Limában.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

A perui ombudsman beszámolója alapján péntek késő délutánig 58 sebesültről érkezett hír, Vicente Romero belügyminiszter pedig arról tájékoztatott, hogy Ilavéban mintegy 1500 demonstráló indított támadást egy rendőrőrssel szemben, emellett Zepitában is felgyújtottak egy épületet.

A fővárosból tudósító Mariana Sanchez újságíró szerint a tüntetők azt szeretnék, ha az emberi jogi szervezetek minden halálesetet kivizsgálnának, illetve büntetést szabnának ki a felelősökre, ugyanis a tiltakozások kezdete óta 45 fő vesztette életét – közölte az Al Jazeera.

„A demonstrálók azt állítják, hogy egészen addig az utcán maradnak, és hangot adnak ellenérzéseiknek, amíg Dina Boluarte államfő le nem mond”

– tette hozzá.

Boluarte azonban ezt elutasította, mint ahogyan az azonnali választások kiírására is nemet mondott, s ehelyett párbeszédre szólított fel, miközben ígéretet tett arra, hogy megbünteti azokat, akiknek közük van a zavargásokhoz.