Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,037 $

Közel száz tonna aranytartaléka van Magyarországnak, csak két szomszédunknak van több

Persze a nagyobb gazdaságoknak jóval több aranyrúd lapul a páncélszekrényeikben.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Továbbra is az Egyesült Államoké a világ legnagyobb aranytartaléka, mely nem kevesebb mint 8133 tonna, Németország pedig alaposan le van maradva a maga 3352,6 tonnájával. A lista harmadik helyén Olaszország áll, 2451,8 tonnával, majd Franciaország és Oroszország következik a listán – írja a vg.hu.

Kína feltörekvőben van, csak 2023 harmadik negyedévében 78 tonnával bővült az aranykészletük, ám ezzel is még „csak” az oroszok után kullognak, 2191,5 tonnával. Kelet-Közép-Európában a lengyelek állnak a legjobban 333,7 tonnával, a harmadik negyedévben pedig csaknem 56 tonnányi nemesfémet vásároltak. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Magyarország szomszédai közül csupán az osztrákok és a románok tartalékolnak nagyobb mennyiséget, a hazai 94,5 tonnához képest Ausztria 280, Románia pedig 103,6 tonnával rendelkezik. Érdekesség, hogy Törökország 2023 második negyedévében mintegy 132 tonna aranyát adta el, ám a harmadikban 39,2 tonnát vásárolt.

A Magyar Nemzeti Bank alapítása óta rendelkezik aranytartalékkal, 1924-től egészen a második világháborúig emelkedett a készlet, annak végéhez közeledve, 1945 márciusában azonban 30 tonnányit menekítettek ki az „aranyvonaton” Ausztria felé. 1946-ban ennek jelentős része visszakerült az országba.

A rendszerváltás idején a tartalék 46 tonnáról 3,1 tonnára apadt, 2018-ban aztán az MNB a készlet növeléséről döntött. Már abban az évben 31,5 tonnára bővítették, a mostani szintjét 2021-ben érte el. Az arany továbbra is az egyik legnépszerűbb tartalékeszköz, és bár az elmúlt évtizedekben vesztett jelentőségéből, egy ország gazdasági stabilitásának ma is az egyik fontos fokmérője.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.