Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,99 Ft
Euró
385,99 Ft
Font
449,97 Ft
Bitcoin
66,372 $

Már január közepétől is jelentősen drágulhatnak az éttermek, szállodák

Az energiaárak csökkentek, ám a költségek tovább emelkedtek az ágazatban, például a béremelések miatt. Az árváltozás vendéglőnként eltérő lehet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy békéscsabai étterem és panzió üzletvezetője az RTL Híradóban elmondta, minimum 10%, amit emelniük kell, ezt pedig január közepétől vagy végétől szeretnék bevezetni. Ez az étkeztetést és a kiszállítást is érinti majd, utóbbit például a benzinárak növekedésével indokolta. Míg egy pécsi étteremben már a nyitvatartási időt is korlátozták a forgalomcsökkenés miatt.

Az étterem társtulajdonosa szerint tavaly év végén egy 5%-os árkorrekcióra kényszerültek, de abban bíznak, hogy jobban alakulnak a dolgok, s így idén már nem kell hozzányúlniuk az árakhoz. Egy győri étteremben pedig egyelőre nem változnak az árak, ezért a költségeket próbálja meg csökkenteni a tulajdonos. Soron kívül Összefoglaló videón a Ferencváros veresége a Paks ellen a Magyar Kupa döntőjében

A Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László szerint a vendéglősök óvatosak, mert tavaly többet buktak azok, akik teljes egészében a vendégekre hárították a megugrott költségeket, visszaesett a forgalmuk az áremelés miatt. „Mást nem csináltak, csak követték azt, amit kényszerűségből a körülmények rájuk kényszerítettek. Tehát nagyon óvatosnak kell lenni az áremelésekkel” – tette hozzá.

A Híradó szerint Magyarország még mindig olcsónak számít a külföldiek körében, ezért a budapesti éttermekben és szállodákban idén is nagyobb lehet a drágulás az országos átlagnál. Ennek kapcsán Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke úgy vélekedik, átlagosan 8-10% körüli áremelésre lehet számítani.

Hiába estek a világpiaci energiaárak, mégis a tavalyinál nagyobb költségekkel számolnak a hazai vendéglátóiparban. Flesch szerint a legtöbb szálloda piaci áron vásárol áramot, illetve gázt, ugyanakkor a legnagyobb drágulás a víz áránál várható, mindemellett változatlanul komoly költségnövekedések vannak a munkabérek tekintetében is.