Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,04 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
63,244 $

Karácsony Gergely: Nem engedjük a Budapest-bérlet megszüntetését

Egyre furcsább helyzet alakul ki Karácsony Gergely körül a Budapest-bérlet miatt.

...svg content...Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester (j) beszédet mond a hagyományos „Mikulástroli” első járatának elindítása alkalmából rendezett eseményen a Városháza parkban 2023. december 5-én. Mögötte balról Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, jobbról Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezetője. MTI/Soós Lajos
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Az elmúlt napok a Budapest-bérletről szóltak, annak megszűnéséről, vagy éppen meg nem szűnéséről. Legutóbb is igen érdekes információk láttak napvilágot az ügyben, ami igencsak más megvilágításba helyezi a dolgot, többek között Karácsony Gergely kapcsán, aki rengeteg kritikát kap Budapest főpolgármestereként.

Sokan pikkelnek rá a dugók miatt, de ez csak a jéghegy csúcsa. Jelenleg a Budapest-bérlet okán üzent a Facebook oldalán keresztül, hangsúlyozván, nem engedik a Budapest-bérlet megszűnését. Ezúttal is a kormányt hibáztatta, amit már oly sokszor megtett, de ezzel biztosan nem oldja meg az egyre kellemetlenebb helyzetet.

„Onnan lehet tudni, hogy a kormány kifogy az észérvekből, hogy hadrendbe állítják a hazug propagandát. Mint most, a Budapest-bérlet ügyében. A négy éve elkezdett Budapest-ellenes politikát 2024-ben újratöltik. De Budapest ellenáll. Hat tényállítás a Budapest-bérlet ügyről.” – írta a Facebook oldalán karácsony.

„A Budapest-bérlet jó a budapestieknek, jó az agglomerációban élőknek, jó a városnak, jó az államnak. A kormány ennek ellenére meg akarja szüntetni a Budapest-bérletet, a főváros pedig megvédi a Budapest-bérletet. A költségvetési törvény szerint 12 milliárd forint járna Budapestnek a közösségi közlekedés költségeihez való állami hozzájárulásként. Ezt a pénzt a törvény ellenére nem akarja odaadni Lázár János minisztériuma.”

„Tavaly év végén egy olyan „ajánlatot” tett az ÉKM, hogy fizessen a főváros a HÉV és a Volán számára a 2022-es év elszámolásaként az eddigi 6,58 milliárd forint fölött plusz 2,17 milliárd forintot, de se a 12 milliárd forint folyósítása, se az agglomerációs megállapodás meghosszabbítása nem volt a része az „ajánlatnak”. Pedig ez a három, ahogy eddig is, kéz a kézben jár. Magyarán, a főváros hiába fizetne többet, a kormány akkor is megszüntetné a Budapest-bérletet.”

„Három felelős közlekedési cég (a BKK, a MÁV-HÉV és a Volánbusz) az utolsó pillanatban, tavaly december 29-én kötött egy megállapodást, ami a Budapest-bérlet fennmaradását, vagyis hogy a városban közlekedő HÉV-en, a Volánbusz által üzemeltetett városi buszokon ne kelljen kétszer fizetni, határozatlan időre biztosítja. A kormány ezt az alig csak megkötött megállapodást akarja felmondatni állítólag március 1-jével, megkárosítva ezzel több százezer budapesti és agglomerációs polgárt.”

„Nincs semmilyen észérv a Budapest-bérlet megszüntetésére, a kormány a beborult költségvetését és a tönkrement MÁV helyzetét akarja Budapest kárára kezelni. De mondom, Budapest ellenáll, a rossz kormányzás árát nem lehet ezzel a várossal megfizettetni. A hét éve a kormány által einstandolt HÉV azóta egyre csak rohad, a január is járatritkításokkal kezdődik, hogy egyáltalán még működik, az nagyon nagy részben a BKK által nyújtott szolgáltatásoknak köszönhető. Mindeközben a budapesti közösségi közlekedésben folyamatos a fejlesztés, érkeznek az új buszok, trolik és villamosok. Nem engedjük a Budapest-bérlet megszüntetését, és nem engedünk a kormány ultimátumának sem.”