Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,07 Ft
Euró
386,89 Ft
Font
450,85 Ft
Bitcoin
65,443 $

Totális diktatúra Afganisztánban, a lányok nem tanulhatnak tovább

A tálibok egyeduralma miatt az afgán iskoláslányok könnyek között fejezték be a hatodik osztályt, mert számukra nincs tovább, nem folytathatják a tanulmányaikat.

...svg content...Fotó: Afgán tálib fegyveresek egy ellenőrzőpontnál Kabulban 2023. október 6-án. Három nappal korábban afgán határőrök lelőttek két pakisztánit, köztük egy gyereket a Csaman és Vels közötti határátkelőnél. A pakisztáni kormányzat október 3-án bejelentette, hogy november 1-jéig minden illegális bevándorlónak el kell hagynia Pakisztánt, ellenkező esetben kitoloncolják őket. Jelenleg mintegy 1,7 millió afgán állampolgár tartózkodik Pakisztánban hivatalos iratok nélkül. MTI/EPA/Szamiullah Popal
Közel-Kelet

Szabó Kata

Szerkesztő

2021 szeptemberében, egy hónappal azután, hogy az amerikai és a NATO-csapatok két évtizedes háború után kivonultak Afganisztánból, a tálibok bejelentették, a lányoknak tilos a hatodik osztályon túl tanulniuk. Ezzel mélységesen felháborodást váltottak ki a tálib vezetők a világ sok pontján, hiszen alapvető jogoktól fosztják meg a fiatalokat.

Az oktatási tilalmat 2022 decemberében már az egyetemekre is kiterjesztették. A tálibok nem vették figyelembe a globális szintű felháborodást, még a figyelmeztetések és a korlátozások hatására sem változtattak a véleményükön. A kialakult helyzet miatt az afgán lányok generációja minden egyes nappal lemarad az oktatásban. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

A Yahoo az AP nyomán az t írja, az oktatási minisztérium egyik tisztviselője úgy fogalmazott, az afgán lányok minden korosztály számára lehetővé teszik, hogy hagyományosan csak a fiúknak fenntartott vallási iskolákban, madrassákban tanuljanak. Az azonban nem világos, hogy van-e egységes tanterv, mely lehetővé teszi a modern tantárgyak tanítását.

Még csak ballagási ünnepséget sem rendezhetnek a lányok számára a tálibok törvényei szerint. Muhammad Saleem Paigir elemző figyelmeztetett, a nők és a lányok kizárása az oktatásból katasztrofális következményekkel jár Afganisztán számára. A tálibok emellett számos nyilvános helyről és a legtöbb munkahelyről kitiltották a nőket, akik így szinte csak az otthonaikban lehetnek.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.

Sarka Kata még az esti órákban is edzett, nagyon motivált (videó)

Sarka Kata női Terminatorként edz, nagyon motiváló, amit csinál, és ezzel rengeteg nőnek adhat erőt a közösségi médián keresztül.