Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,167 $

Kim Dzsongun ismét nukleáris támadással fenyegetőzött

Az észak-koreai vezető ismételten kijelentette, „nem fog habozni”, ha „atomfegyverekkel provokálják”, és nukleáris támadással válaszol.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/KCNA
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNA az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) közlése nyomán számolt be arról, hogy miközben Szöul és szövetségesei „előfeltételek nélküli párbeszédre” szólították fel Észak-Koreát, Kim Dzsongun kijelentette, nukleáris támadást fog indítani, ha „atomfegyverekkel provokálják”.

Kim azt követően tette újabb figyelmeztetését, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea Washingtonban tárgyalt az Északkal való konfliktus esetén alkalmazandó nukleáris elrettentésről. A találkozó napirendjén egyebek mellett szerepelt a „nukleáris és stratégiai tervezés”, melynek kapcsán a szövetségesek megismételték, hogy Phenjan bármilyen, az Egyesült Államok vagy Dél-Korea elleni nukleáris támadása az észak-koreai rezsim végét eredményezné. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Erre válaszul azonban csütörtökön Phenjan hivatalos koreai központi hírügynöksége azt közölte, hogy Kim utasításba adta a rakétaindításokért felelős személyzetnek, hogy „ne habozzanak akár nukleáris támadást is indítani, ha az ellenség atomfegyverrel provokálja” Észak-Koreát.

Nem sokkal Kim újabb nukleáris fenyegetése után Washington, Szöul és Tokió kiadott egy közös közleményt, melyben felszólították Észak-Koreát, hogy „hagyjon fel a további provokációkkal, és fogadja el felhívásunkat az érdemi, előfeltételek nélküli párbeszédre”. Miután Phenjan idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, a három ország fokozta a védelmi együttműködést, kedden pedig aktiváltak egy olyan rendszert, mely képes valós idejű adatokat megosztani az észak-koreai rakétaindításokról.

Észak a közelmúltban nyilvánosan hangsúlyozta, hogy „a Koreai-félszigeten törvényes hadiállapot van”, és hogy a Washington által Délre telepített „stratégiai eszközök” lesznek „a megsemmisítés első célpontjai”. Ezen túl Phenjan az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott gyakorlatokat inváziós tesztgyakorlatoknak tekinti.

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony Gergely a választók arcába hazudott

Szentkirályi úgy érzi, Karácsony gyakorlatilag a választók arcába hazudott, és nem érdemel több esélyt Budapest élén.