Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,787 $

Halálos földrengés csapott le Kínára, több mint 100-an meghaltak

Rengetegen vesztették életüket Kínában egy földrengés miatt, ami az éjszaka folyamán csapott le az ázsiai országra.

...svg content...Fotó: EPA/XINHUA / Zhang Rui CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT
Ázsia
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Több mint 100 halottról tudni, akiket már nem lehetett megmenteni a 6,2-es erősségű földrengés következtében. Az éjszaka folyamán csapott le a földrengés Gansu és Csinghaj tartományok határának közelében, miközben sokan az utcára rohantak. Rengeteg a sérült, így lehetséges, hogy további áldozatokra lehet számítani.

Jelentős károkról számoltak be, a hatóságok jelenleg is dolgoznak a helyszíneken, hogy segíteni tudjanak. A rengést még az északi Shaanxi tartománybeli Xi’anig területén is érezték, ami mintegy 570 kilométerre fekszik az epicentrumtól. Az Al Jazeera azt írja, eddig 105 áldozatot erősítettek meg, illetve 397 sérültről és több mint 4700 megrongálódott házról tudni. Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Egyes falvakban megszakadt az áramszolgáltatás, és a vízellátás is akadozik. Az epicentrumtól mintegy 100 kilométerre is legkevesebb 11 ember haláláról jelentettek. A helyiek nagyon erős rengésekről számoltak be, többen a 16. emeltről rohantak le az utcára, szó szerint az életükért kellett futniuk.

Nagyon súlyos a helyzet

Az állami média szerint közel 1500 tűzoltót vetettek be, és további 1500 áll készenlétben. Kína elnöke, Hszi Csin-ping ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek, ami csak lehetséges, mialatt több mint 300 tisztet és katonát mozgósítottak a helyszínekre. Gansu lakossága mintegy 26 millió fő, ami magában foglalja a Góbi-sivatag egy részét is.

Arrafelé gyakoriak a földrengések, 2022 szeptemberében egy 6,6-os erősségű földrengés rázta meg Szecsuán tartományt, ami csaknem 100 halálos áldozatot követelt. 2008-ban ugyanezen a területen egy 7,9-es erősségű rengés következtében több mint 87 ezer ember halt meg vagy tűnt el, köztük 5335 gyermekkel, akik a rengés ideje alatt iskolában voltak.

1976-ban legalább 242 ezer ember halt meg a kínai történelem legsúlyosabb természeti katasztrófájában. A Tangshanban bekövetkezett földrengésről a mai napig megemlékeznek, akkor negyedmillió ember hunyt el rövid idő alatt.

Gyurcsány Ferenc levezette, szerinte miért volt jobb vele Magyarország

Lesznek szép számmal, akik vitatkozni fognak azon, amiket Gyurcsány Ferenc mondott, mert még mindig tömegek mondják azt, hogy soha nem akarnák újra miniszterelnökként.