Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

A holland terrorelhárítás szerint valós esély van terrortámadásra Hollandiában

Valós esély van terrortámadásra Hollandiában, amiről a terrorelhárítás számolt be.

...svg content...Fotó: Rendőr járőrözik a rotterdami vasútállomáson 2019. március 18-án, miután Utrechtben egy villamoson elkövetett lövöldözés során három ember életét vesztette és kilencen megsebesültek. A támadó elmenekült. A hatóságok nem zárták ki, hogy terrortámadás történt, a tartományban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. MTI/EPA-ANP/Koen Van Weel
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az ötös skálán négyes fokozatúra emelte a hollandiai terrorfenyegetettség szintjét az illetékes holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) szerdán, miután úgy ítélte meg, hogy dzsihadista csoportok, illetve magányos elkövetők miatt „valós esély van terrortámadásra Hollandiában”.

Az ügynökség közölte, növekszik a dzsihadista ihletésű terrorista fenyegetés Hollandiában. „Mivel dzsihadista csoportok támadásokra készülhetnek Európában, a terrorfenyegetettség olyan mértékben nőtt, amely a fenyegetettségi szint „jelentős”, négyes fokozatúra emelését indokolta” – fogalmaztak. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam, vagy az al-Kaida arra használják a gázai háborút, hogy szimpatizánsaikat támadások végrehajtására ösztönözzék Európában. Támadásokra szólítanak fel megtorlásul az iszlám szent könyve, a Korán különböző európai országokban történt megszentségtelenítéséért is – írták.

A terrorszervezetek által inspirált, radikalizálódott személyek

A Franciaországban, Németországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban október eleje óta elkövetett támadások jól szemléltetik, hogy milyen kockázatokat jelentenek az aktuális események és a terrorszervezetek által inspirált, radikalizálódott személyek – hívta fel a figyelmet a holland terrorelhárító ügynökség.

A holland ügynökség évente kétszer tesz közzé értékelést az ország terrorfenyegetettségi helyzetéről. Olyan fenyegetettségi szintrendszert alkalmaz, amely jelzi a Hollandiában vagy Hollandia ellen irányuló terrortámadás esélyét. A fenyegetettségi szint értékelése során figyelembe veszi a radikalizálódás, a szélsőségesség, valamint a Hollandiát és a holland érdekeket külföldön fenyegető nemzeti és nemzetközi terrorfenyegetés általános helyzetét.

Az ügynökség öt fenyegetettségi szintet különböztet meg. Az egyes, a minimális szint, amikor nem valószínű terrortámadás elkövetése. A kettes, a korlátozott szint, amikor kis esély van egy terrortámadásra. A hármas, jelentős szint, amikor elképzelhető egy terrortámadás elkövetése, a négyes szint pedig, amikor jelentős és valós esély van terrortámadásra Hollandiában. Az ötödik, kritikus szint, amely konkrét terrortámadás elkövetésére figyelmeztet – tájékoztatott a holland terrorelhárító ügynökség.

(MTI)

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.