Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,11 Ft
Euró
385,66 Ft
Font
451,33 Ft
Bitcoin
70,822 $

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak „jól jött” a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Legfőbb iráni vezető hivatala
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Iran Human Rights (IHR) és a norvégiai székhelyű Hengaw szervezet által gyűjtött adatok szerint az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kezdete óta riasztóan megnőtt a kivégzések száma Iránban: az emberi jogi csoportok adatai alapján az iráni rezsim több mint 127 embert, köztük nőket és gyermekeket végzett ki a Hamász október 7-i támadásai óta.

Az Emberi Jogi Aktivisták Iránban (HRA) szintén megerősítette, hogy az október 7-i támadások óta jelentősen megnőtt a kivégzések száma, hozzátéve, hogy múlt hét szerdán a rezsim 24 óra alatt hét embert végzett ki. Soron kívül Szentkirályi Alexandra lassan szinte félve vezet Budapesten a kátyúk miatt (videó)

A Guardian jelentése szerint az emberi jogi aktivisták és a kivégzettek családjai egyaránt azzal vádolják, hogy az egész világot foglalkoztató gázai konfliktust használja fel arra, hogy bosszút álljon a másként gondolkodókon, s megfelelő bírósági eljárás nélkül végezzen emberekkel.

Mahmood Amiry-Moghaddam, az IHR igazgatója rámutatott:

„A háború kezdete óta az iráni emberi jogi helyzetre kevés nemzetközi figyelem irányult, és nem érkezett érdemi válasz a kivégzések számának jelentős növekedésére.”

Az IHR-igazgató hozzátette, szervezete októberben és novemberben kétszer annyi kivégzést regisztrált, mint augusztusban és szeptemberben. Úgy tudni, az elmúlt két hónapban kivégzettek között van egy tinédzser is, a 17 éves Hamidreza Azari, akinek halálát az ENSZ a múlt héten „sajnálatosnak” minősítette.

Karácsony odaszólt: „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keményen odaszólt Vitézy Dávidnak, akit okos fiúnak tart, de szerinte jobb, ha nem bíznak rá közpénzt.

Öt autó rohant egymásnak az M7-esen Törökbálintnál

Több autó is egymásnak rohant az M7-es autópályán Törökbálintnál, ami miatt az érintett szakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.