Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Kiderült, mennyibe kerül majd a hal karácsonykor

Sokan várták már ezt a hírt, mi pedig elhoztuk a részleteket.

...svg content...Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Gazdaság
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, ahogy egyre közeledik a karácsony, egy ideje már sokakat foglalkoztat, hogy mennyibe fog kerülni a hal az ünnepek idején. Az Agroinform jelentéséből pedig most kiderült, örülhetünk, hiszen a takarmányárak jelentősen csökkentek, a tavalyinál pedig csapadékosabb volt az időjárás idén.

Mindezek összessége pedig azt eredményezte, hogy a termelők a tavalyinál 10-12 százalékkal olcsóbban tudják adni a halat a kereskedőknek, a portál szerint pedig ezt az árcsökkentést várhatóan a fogyasztók is meg fogják érezni, és a tavalyinál olcsóbban vásárolhatnak majd halat. Soron kívül Orbán Viktor mélységesen elítéli Magyar Péter szavait

Az előzetes becslések szerint az élő ponty ára 1800-2200 forint között alakul majd kilogrammonként, míg a szeletelt pontyért 3500-4000 forint közötti összeget kell majd fizetni. Az afrikai harcsa filé 4000 forint környékén mozoghat, míg a filézett szürke harcsa kilója 7500-8000 forint között lehet idén.

A jelentésből az is kiderült, hogy a hazai haltermelés közel 80 százalékát kitevő ponty a karácsonyi szezonban bőven fedezi a hazai keresletet, sőt, még exportra is jut belőle. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke rámutatott, noha lassú növekedésnek indult, még mindig igen gyenge a hazai halfogyasztás.

Az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban is alacsony, mindössze 6,5-7 kilogramm, ráadásul ennek több mint harmadát a karácsonyi szezonban fogyasztjuk el. A szakember a karácsonyi halvásárlás kapcsán hangsúlyozta:

„Nem érdemes az utolsó pillanatig várni, december első napjaitól már meg lehet vásárolni a karácsonyi halat néhány hetes fagyasztás nem okoz romlást a hal minőségében.”