Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,99 Ft
Euró
385,99 Ft
Font
449,97 Ft
Bitcoin
66,372 $

Szlovákia meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar határon

A szlovák kormány döntése értelmében továbbra is marad az ellenőrzés a magyar határnál.

...svg content...Fotó: MTI/Komka Péter
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolt, s már többször megújított hosszabbítás ezúttal egy hónapra szól, vagyis december 23-ig lesz érvényben, számolt be róla az MTI.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be szlovák határukon. Soron kívül Alapításának 100. évfordulója alkalmából különleges 100 forintos érmét bocsát ki az MNB

A határellenőrzés célja a pozsonyi kormány közlése szerint a következő időszakban is az lesz, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen az országba, illetve kiszűrjék a közrendet és az állambiztonságot ezzel összefüggésben potenciálisan veszélyeztető tényezőket. Az ellenőrzéseket is – ugyanúgy mint eddig – a határ teljes hosszán végzik.

A mostani – és az előző hasonló – javaslatokat előterjesztő szlovák belügyi tárca szerint az októberben bevezetett határellenőrzések „teljesítik a hozzájuk fűzött reményeket”, mivel csökkent a tiltott határátlépéssel próbálkozó, s eközben elfogott illegális migránsok száma.

A szlovák hivatalos szervek adatai szerint a nyugat-balkáni tranzitútvonalon Szlovákiába érkező illegális migránsok száma az idén már elérte a 46 ezret, míg tavaly az egész év folyamán 5 ezer volt.