Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,51 Ft
Euró
385,92 Ft
Font
449,95 Ft
Bitcoin
62,757 $

Észak-Korea immár 49 éve tartozik Svédországnak ezer darab Volvo 144-es árával

Az eltelt közel öt évtized során a tartozás összege a kamatok miatt körülbelül 330 millió dollárra (közel 117 milliárd forint) emelkedett.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az NDTV cikkéből kiderül, miszerint Észak-Korea immár 49 éve tartozik Svédországnak: Phenjan 1974-ben 1000 darab Volvo 144-esre és egyéb gépészeti berendezésre adott le megrendelést 73 millió dollár (közel 26 milliárd forint) értékben, amit a svéd vállalatok teljesítettek is, ám Észak-Korea sosem fizetett ezért.

Az eltelt közel öt évtized során a tartozás összege a kamatok miatt körülbelül 330 millió dollárra (közel 117 milliárd forint) emelkedett, Stockholm pedig azóta is szeretné megkapni a pénzét, ezért minden évben emlékezteti Phenjant a tartozásra. Eddig azonban semmi hír arról, hogy mikor tervezik rendezni a számlát.

A Newsweek szerint Észak-Korea azért kezdett a nyugati fejlett, iparosodott országokból származó járműveket és egyéb berendezéseket importálni, hogy bővítse a külföldi tőkéhez és technológiához való hozzáférését. Egyúttal a hitelezőinek azt ígérte, hogy a jövőbeli termeléssel vagy bányászati termékekkel fizeti majd meg a tartozást, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ebből semmi sem igaz.

Az évek során többször is megjelent az interneten a Volvo gépkocsikkal kapcsolatos tartozás története, mellékelve az említett gépkocsik képeivel, s évről évre egyre többen furcsállják, hogy a dolog azóta is lezáratlan. A svéd nagykövetség egy 2016-ban közzétett tweetben például azt írta, hogy a kocsikat akkor taxiként üzemeltették Cshongdzsinban.

Az NPR riportja szerint Phenjan azóta is használja ezeket az autókat, bár legtöbbször különleges célokra. Például amikor Urban Lehner amerikai újságíró 1989-ben az országba látogatott, kéthetes ottartózkodása során egy Volvo 144-essel fuvarozták. Elmondása szerint más újságírók is ezen járművekkel utaztak, az utakon pedig szinte alig volt valaki.

Több mint 20 hajó égett porrá Horvátországban egy kikötőtűzben (fotók)

Nagy tűzvész pusztított Horvátországban az Isztriai-félszigeten, Medulin üdülőváros kikötőjében, aminek következtében több mint 20 hajó semmisült meg.

Zinedine Zidane 51 évesen is zseni a pályán (videó)

Ebből is látszik, hogy Zinedine Zidane ideje korán vonult vissza, aki még 51 évesen is fitt, és látványos dolgokra képes a labdával.