Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Érdekes megállapításra jutottak a tengeri csillagok kapcsán a tudósok

A tengeri csillagokról eddig azt gondolták, hogy karjaik, végtagjaik vannak, de egy új kutatás szerint az öt nyúlványuk sokkal inkább a fejükhöz tartozik.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A tengeri csillagok a tüskésbőrűek törzsébe tartoznak, és a kutatók szerint eddig is rejtély volt, hogy a kétoldali szimmetriájú ősből hogyan fejlődnek ötös álszimmetriájúvá. Egy kutatás pedig nemrégiben arra a megállapításra jutott, hogy a tengeri csillagok és más tüskésbőrűek szokatlan felnőttkori testfelépítése nem abból ered, hogy a test központi része, a törzs öt azonos részből áll.

„A tengeri csillagok karjai nem olyanok, mint a saját karjaink, hanem inkább a fej meghosszabbításai. A tengeri csillag anatómiáját összefoglalva azt mondanám, hogy egy többnyire fejszerű állatról van szó, amelynek öt nyúlványa van, a szája a talaj felé néz, az ellenkező oldalon pedig felfelé néző végbélnyílással rendelkezik” Soron kívül Verőcei halálos hajóbaleset: felvételek a kutatásról az eltűntek után

– mondta Dr. Jeff Thompson, a Southamptoni Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport génvizsgálatokkal jutott erre a megállapításra. Azt vizsgálták, hogy milyen gének vannak bekapcsolt állapotban az egyik tengericsillagfaj külső rétegeiben, majd ezeket összevetették gerincesekkel és a tüskésbőrűekkel rokonságban álló makkféreg külső rétegeiben lévő génekkel – írja a Telex a The Guardian beszámolója alapján.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a tengeri csillag „karjaiban” olyan gének vannak, amelyeket egyébként a gerincesek fejében lehet megtalálni. A tengeri csillagok „karjainak” különböző részei megfeleltek a fej különböző részeinek: a legelülső rész a „karok” közepéhez közel, a leghátsó rész pedig a széleikhez közelebb helyezkedett el.

Thurston Lacalli, a Victoria Egyetem munkatársa megjegyezte, egyszerűbben fogalmazva úgy lehet elképzelni a tengeri csillagok testét, mint „egy testetlen fejet, amely a tengerfenéken járkál az ajkain – az ajkakból csőlábakból álló rojtok nőttek ki, amelyeket a táplálékrészecskék szétválogatásának eredeti funkciójából kivontak, hogy a járást elvégezzék”.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.