Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,65 Ft
Euró
399,27 Ft
Font
476,57 Ft
Bitcoin
62,877 $

„Az egyetemek lehetnek a második-hullám idősotthonai”

Globális viszonylatban elmondható, hogy nagyon félelem vannak a tanévkezdet előtt, heves szakmai és polgári viták zajlanak akörül, hogy vajon mennyire veszélyes a szokásos menetrend szerint megkezdeni a tanévet.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Globális viszonylatban elmondható, hogy nagyon félelem vannak a tanévkezdet előtt, heves szakmai és polgári viták zajlanak akörül, hogy vajon mennyire veszélyes a szokásos menetrend szerint megkezdeni a tanévet.

A koronavírus-járvány a világ valamennyi régiójában új erőre kapott, egyes helyeken sosem csillapodott le. Európában például számos országban a tavaszi hónapokhoz hasonló esetszámok tapasztalhatók, habár az is igaz, hogy azt a poklot, amit például Spanyolországban vagy Olaszországban okozott a járvány, nem valószínű, hogy újra megéljük. Soron kívül DK-s politikus zavarta meg Orbán Viktor strasbourgi beszédét egy bekiabálással, biztonsági őrök teperték a földre (videó)

Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Ukrajnában, Romániában és sajnos hazánkban is magas a fertőzöttek száma, és különböző módokon próbálják ezt kezelni. Egy azonban közösnek tűnik, mindenki szeretné elkerülni az iskolakezdés elhalasztását, vagy a tanév digitális formában történő ismételt lebonyolítását.

Nagy-Britanniában sem képezi kisebb vita témáját az újrakezdés, Boris Johnson miniszterelnököt hevesen kritizálták több oldalról, amiért szeptembertől kezdve újranyitnák az egyetemi kampuszokat. A brit Egyetemi Hallgatók Szervezete (UCU) főtitkára, Jo Grady úgy véli, hatalmas közegészségügyi veszélyt hordoz magában a terv.

„Több millió hallgató van, aki az országon keresztül utazik, a karantén alatt lévő helyszínekről ki-be járkálnak, elhagyják a buborékokat, mindezt anélkül, hogy tesztelnék vagy követnék őket. Attól félünk, ha a kormány és az egyetemek nem lépnek közben, hogy megállítsák ezt, az egyetemek olyanná válhatnak a második hullámnak, mint amik az idősotthonok voltak az első hullámnak”

élt érdekes hasonlattal Grady.

Mint ismeretes, az idősotthonokban és egyéb szociális ellátó intézetekben pokoli nagy pusztítást végzett a koronavírus az első hullám során, legtöbb országban a halálos áldozatok több mint harmada, több esetben fele ilyen otthonokból került ki. Az UCU első embere szerint minden esély megvan, hogy az egyetemek is ilyen súlyos fertőzési gócokká váljanak.

„Ez a katasztrófa receptje lehet”, emelte ki Jo Grady. Habár brit viszonylatban mondta ezeket, minden országra nézve érvényesek lehetnek, amennyiben nem történnek megfelelő intézkedések. Jelenleg nagy kockázata van az újranyitásnak, nemcsak a hallgatókra, hanem azok veszélyeztetett családtagjaira és tanáraira.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/amerika-peldaja-mutatja-milyen-veszelyes-meg-az-egyetemek-ujranyitasa/

Orbán Viktor Strasbourgban: aki bejutott az unió területére, az soha nem fog kimenni onnan

A migráció okozta problémákra is felhívta a figyelmet a miniszterelnök a Strasbourgban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.