Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,68 Ft
Euró
385,71 Ft
Font
449,41 Ft
Bitcoin
66,212 $

Románia betiltja az energiaitalok kiskorúaknak történő árusítását

Egy szomszédos országban már döntés született az ügyben, amely Magyarországon is témává vált az utóbbi hetekben.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A román szenátus elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja az energiaitalok kiskorúaknak történő árusítását.

A benyújtott tervezet célja, hogy intézkedéseket hozzanak az energiaitalok fogyasztásának mérséklésére, illetve nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy tájékoztassák és felvilágosítsák a vásárlókat az ilyen típusú italok fogyasztásával kapcsolatos kockázatokra. Soron kívül Május végén indul a vendéglátó üzletek támogatási programja, elsőként ők pályázhatnak

A rendelkezések be nem tartása esetén a gazdasági szereplők 25.000 és 50.000 román lej, nagyjából 2 és 4 millió forint közötti bírságot kockáztatnak.

A Román Nemzeti Közegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint jelentősen megnőtt az energiaital-fogyasztás mértéke. Egy 2013-as tanulmánya szerint a felnőttek 30%-a, a serdülők 68%-a és a 10 év alatti gyermekek 18%-a fogyaszt különböző típusú energiaitalokat.

A szenátus által már elfogadott törvényjavaslat hamarosan a román képviselőház elé kerül, ahol szavazással dönthetnek majd annak jóváhagyásáról.

Emlékeztetőül, egy kormánypárti javaslat szerint itthon is megtiltanák az energiaitalok kiskorúaknak történő árusítását, az erről szóló cikkünket itt olvashatjátok.

Orbán Viktor: "Robert Fico kiesett a munkából", "ma egyedül kell küzdenünk a békéért"

A miniszterelnök bejegyzést tett közzé a közösségi médiában a szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán.