Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,54 Ft
Euró
387,76 Ft
Font
452,28 Ft
Bitcoin
66,224 $

Az al-Kaida és az Iszlám Állam is támadásokra szólította fel követőit

A szakértők szerint az izraeli katonai offenzíva Gázában új lehetőségeket teremtett a szélsőséges csoportoknak Nyugaton és a Közel-Keleten.

...svg content...Fotó: Palesztin zászlót tart egy férfi az Izrael elleni, és Palesztinát támogató tüntetésen Szarajevóban 2023. október 22-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én betört az övezet melletti izraeli településekre, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek és elhurcoltak kétszáz civilt. A Hamász elleni izraeli hadművelet eddig közel 3800 palesztin halálát okozta a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladja a 12 ezret. MTI/AP/Armin Durgut
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az elmúlt két hétben az al-Kaida és szövetségesei több közleményben is gratulációjukat fejezték ki a Hamásznak az „Izrael elleni invázió” miatt. Ezzel az október 7-i támadásokra utaltak, amelyben a terrorista szervezet több mint 1400 embert, főként civileket ölt meg.

Az izraeli katonai offenzíva Gázában humanitárius válságot idézett elő, és eddig több mint 4500 ember vesztette életét a Hamász által ellenőrzött területeken. A szakértők azt gondolják, a kialakult helyzet új lehetőséget kínál a szélsőséges csoportoknak. Soron kívül Üvegszilánkok voltak a gyermekek ebédjében az iregszemcsei általános iskolában, többen megsérültek

Az al-Kaida szomáliai szervezete, az al-Shabaab nemrégiben kijelentette, hogy a közel-keleti konfliktus „nem csak az iszlám csoportok harca a palesztin területeken, hanem az egész muszlim világ harca” – írta a Mandiner a The Guardianre hivatkozva.

Az Iszlám Állam és az al-Kaida rivalizálása

Hozzátették: „A muszlimoknak össze kell gyűlniük és mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy támogassák a mudzsahedineket a zsidók és képmutató hitetlen szövetségeseik ellen. Ennek a nemzetnek az ereje a dzsihád frontjainak erejében rejlik”.

A Long War Journal szerint az al-Kaida észak- és nyugat-afrikai fiókjai is dicsérték a Hamász Izrael elleni támadásait, és további erőszakra szólítottak fel a zsidók ellen. „Gratulálunk tetteitekhez, és arra buzdítunk benneteket, hogy folytassátok, türelemmel harapva fogatokat a dzsihád útján” – áll a csoportok közleményében.

A szakértők megjegyzik, miszerint az Iszlám Állam és az al-Kaida között egyfajta keserű rivalizálás folyik, ami versengő retorikát eredményez mindkét fél részéről. Ezzel próbálnak meg tagokat toborozni, ugyanis mindkét szervezet jelentős gyengülésén ment keresztül az elmúlt években.