Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,25 Ft
Euró
386,82 Ft
Font
450,80 Ft
Bitcoin
65,492 $

Ősi azték, kígyófejet ábrázoló szobor bukkant elő a föld alól

Az 1,8 méter hosszú, 1,2 tonnát nyomó alkotás nagyjából 500 éves lehet.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ősi azték, kígyófejet ábrázoló szobrot fedett fel egy földrengés Mexikóban – írta meg a 24.hu a Live Science-re hivatkozva. Tavaly egy 7,6-os erősségű földmozgás érte Mexikóvárost, ezáltal bukkant elő az említett lelet egy épület alól.

Az aztékok számos különböző istenséget imádtak, köztük Ketzalkóatl-t is, a tudás és tanulás istenét, az emberiség teremtőjét, akit gyakran kígyóként ábrázoltak. Ugyanakkor a kutatók elmondták, egyelőre nem világos, a szobor valóban őt jeleníti-e meg. Soron kívül Ők a legesélyesebbek rá, hogy kihúzzák a lottó nyerőszámokat

Kifejtették, az 1,8 méter hosszú, 1,2 tonnát nyomó alkotás nagyjából 500 éves lehet, különlegessége, hogy a századok alatt nem kopott le róla teljesen a festés. Ennek kapcsán a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) egyik szakértője, Maria Barajas Rocha árult el több információt.

A festékanyagok csak nagyon ritkán maradnak fenn a több száz éves műveken, így ez a kígyófej kifejezetten fontosnak számít: ennek köszönhetően teljesen új nézőpontból láthatjuk a térség őslakosainak művészetét.

A szakértő kiemelte, az eredeti színezés mintegy 80 százaléka megmaradt, a gigantikus szobron fekete, fehér, piros, sárga és kék festék is látható. Mindemellett sikerült létrehozniuk egy olyan klímakamrát, amelyben tárolva a színek a jövőben is megmaradnak az alkotáson.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.