Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,244 $

Egy év börtönre ítéltek egy fiatal nőt Dubajban, mert megérintett egy biztonsági őrt

A 21 éves egyetemistának csak néhány órát kellett volna a városban töltenie, de hónapokra ott ragadt, és egy ideig úgy tűnt, hogy még be is börtönzik.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy New York-i egyetemista, Elizabeth Polanco De Los Santos júliusban nyaralni indult Isztambulba egy barátjával, s eredetileg párizsi átszállással tértek volna haza, de átcserélték a jegyeiket, hogy szétnézhessenek kicsit Dubajban. Néhány órával később, a reptéri biztonsági ellenőrzés során közölték a fiatal nővel, hogy le kell vennie a speciális derékmerevítőjét (amit egy korábbi műtét miatt kellett viselnie), hogy teljesen átvizsgálhassák. Majd egy külön szobába kísérték Los Santost.

A biztonsági szolgálat két női tagja félmeztelenre vetkőztette, valamint a merevítőjét is eltávolították, ám a 21 éves egyetemista szerint durván bántak vele, többször is fájdalmat okoztak neki, ráadásul nevetgéltek rajta. Hozzátette, egy ponton megérintette az egyik biztonsági őr karját, nehogy az újfent hozzáérjen a sebéhez, miközben az ijedtségtől elsírta magát és a barátja segítségéért kiabált. Ezt követően Los Santost őrizetbe vették és órákon át fogva tartották. Soron kívül Eljött a nap, meghallgatja a bíróság Robert Fico merénylőjét

Később aláírattak vele egy arab nyelvű papírt, amiből ő egy betűt sem értett, majd közölték vele, hogy a repteret elhagyhatja, az országot azonban nem, mert eljárást indítottak ellene a biztonsági őr megtámadása és inzultálása miatt. Az amerikai nőnek a saját költségén kellett Dubajban maradnia, a családja több mint 50 ezer dollárt (18 millió forintot) költött szállodára és ügyvédre – írta meg a 24.hu a New York Post-ra hivatkozva.

Augusztusban a bíróság 10 ezer dirham (kb. egymillió forint) bírságot szabott ki az amerikai nőre, majd elengedte volna, ám az ügyészség fellebbezett, október elején pedig egy év börtönbüntetésre ítélték. A Detained in Dubai (az Egyesült Arab Emírségekben letartóztatott külföldieknek segítséget nyújtó civil szervezet) kedden közölte, közbenjárásukra Los Santos büntetését enyhítették, a fiatal nőt deportálják az Emírségekből, így végre hazatérhet a családjához.

Hozzátették, Los Santos kedden késő este felszállt egy New Yorkba tartó repülőgépre, és azt nyilatkozta, alig akarja elhinni, hogy több hónap gyötrelem után végre hazamehet. A szervezet megjegyezte, számtalan hasonló, visszaélésszerű eset történik a dubaji igazságszolgálatásban, ezért az amerikai diplomáciának felül kellene vizsgálnia, mennyire ajánlja az állampolgárainak, hogy az Emírségekbe utazzanak.

Már beszélni is lehet Ficóval, de az állapota továbbra is súlyos

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota stabilizálódott a második, hosszadalmas műtét után, ám továbbra is súlyos az állapota.