Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,438 $

Hamarosan jön a kamatplafon, a lakáshitelek is érintettek

Önkéntes alapon kérte ezt a kormány a bankoktól, és cserébe két dolgot ígért. A kamatplafont rendszeres tárgyalásokon fogják majd felülvizsgálni.

...svg content...Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével a múlt heti találkozó után újra tárgyalóasztalhoz ült a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség. A tárca közlése szerint az egyeztetés továbbra is a partnerség jegyében és konstruktív hangulatban zajlott, mindkét fél közös érdeke, hogy a szankciós infláció letörését és egy számjegyűre csökkentését követően a gazdasági növekedés mihamarabb helyreálljon, a lakossági- és vállalati hitelpiac pedig új erőre kapjon.

A gazdaságfejlesztési miniszter újfent hangsúlyozta, hogy „hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés. Bankadó helyett a pénzügyi eszközöket a gazdaság felé szükséges irányítani, hiszen a gazdaságnak jelenleg nagyobb szüksége van forrásokra, mint a költségvetésnek: meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását és meg kell erősíteni az egészséges hitelezést.” Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Nagy Márton a tárgyaláson arra kérte a Bankszövetséget, hogy a piaci verseny fokozása és a hitelezési terhek csökkentése érdekében október 9-től, azaz jövő hét hétfőtől az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítson ki, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között – írta az Infostart.

A miniszter azon az állásponton van, miszerint a kamatplafon maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12%-os kamatszintnél, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5%-os THM szintnél érdemes meghatározni, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

A kormány a kamatplafon elfogadása esetében két vállalást tesz a Bankszövetség felé:

  1. Amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére.
  2. A kormány, azon belül is az illetékességgel rendelkező Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit, a konkrét javaslatok megtárgyalására már a következő találkozón sor kerülhet.

A felek megállapodtak a tárgyalások folytatásáról, így az aktuális ügyek megvitatása mellett havi rendszerességgel alkalom nyílik a kamatplafonok felülvizsgálatára – áll a közleményben.

Mint ismert, az előző találkozón Nagy Márton kérte a Bankszövetséget, dolgozzanak ki új lépéseket a lakáscélú- és piaci hitelek felpörgetése érdekében, cserébe pedig a bankok kérték a készpénzmentesítés és a digitális átállás felgyorsítását is.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.