18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,281 $

30 évvel ezelőtti gyilkossági ügyet oldottak meg egy DNS-minta alapján

Egyre több ehhez hasonló hírrel találkozhatunk, s valószínűleg fogunk is a technika fejlődésével.

Fotó: Unsplash/Lacie Slezak
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Újabb család kapott választ arra, ki gyilkolta meg szerettüket hosszú évtizedekkel ezelőtt: egy nő ellen elkövetett hidegvérű gyilkossági ügyet sikerült megoldani 30 év után, a nyomozók pedig ebben az esetben is egy DNS-minta alapján tudták azonosítani a nő gyilkosát.

A hatóságok közlése szerint Roslin Kruse mindössze 23 éves volt halálakor. A fiatal nőt utoljára 1993. november 1-jén látták élve Tampában, s még aznap holtan találták egy út szélén Gibsontonban. A boncolás során pedig megállapításra került, hogy a nőt megfojtották. Soron kívül 130 km/óránál kapott durrdefektet Curtisék egyik csapatbusza

A Hillsborough megyei seriff hivatalának közlése szerint annak ellenére, hogy a nőt és a halál okát is azonosították, a hatóságok egészen a közelmúltig nem tudták megoldani Kruse ügyét, csakhogy most a DNS-profilozás lehetővé tette, hogy a holttestéből vett mintát összevessék a több mint egy évtizede elhunyt feltételezett gyilkos gyermekével.

Már a nyomozás kezdeti szakaszában is gyanús volt a férfi

A hatóságok egészen biztosak abban, hogy Michael Rizzo volt a felelős Kruse haláláért. A gyilkossággal kapcsolatos kezdeti nyomozásban ugyan rövid ideig Rizzo is szerepelt gyanúsítottként, miután megállapították, hogy Kruse „egy ismeretlen személlyel” szállt be egy járműbe, mielőtt a holttestét megtalálták az úttesten.

A seriff irodája szerint a nyomozók végül a járművet egy tampai Mike Drive-on lévő lakóházhoz követték – ahol Kruse-t is utoljára látták élve –, és tudták, hogy Kruse és az ismeretlen személy bement az ingatlanba. Noha „ez a megfigyelés gyanút keltett”, a seriffi hivatal megjegyezte, hogy akkor „nem találtak a bűncselekményre utaló közvetlen bizonyítékot”.

Rizzo kevesebb mint egy kilométerre lakott attól az útszéli helytől, ahol Kruse holttestét megtalálták, a korai nyomozás szerint pedig a gyilkosság napján ő vette fel a nőt. Rizzo állította, hogy élve tette ki a nőt, és hevesen tagadta, hogy köze lenne Kruse halálához. S bár az akkoriban végzett poligráfos vizsgálat „megtévesztésre utalt a válaszaiban”, a seriff szerint Rizzo feleségétől és akkori barátnőjétől származó ellentmondásos információk csak „tovább bonyolították a nyomozást”.

A hatóságok azonban nem hagyták veszni az ügyet, összegyűjtötték és eltárolták az üggyel kapcsolatos törvényszéki bizonyítékokat, köztük egy akkoriban Kruse testéből vett ismeretlen DNS-mintát, mely 2021 novemberéig nem hozott találatot. Végül egy, a Rizzo lányától vett DNS-minta bizonyította be, hogy a férfi fojtotta meg 30 évvel ezelőtt az akkor még csak 23 éves nőt. Rizzo 2011. március 1-jén halt meg a floridai Orange megyében. Kruse pedig ügyét most már hivatalosan is lezárták.

11 ember meghalt egy iskolabusz-balesetben Indonéziában

Tragikus iskolabusz-baleset történt Indonéziában, ami eddig legkevesebb 11 ember életébe került.