Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,88 Ft
Euró
400,55 Ft
Font
478,51 Ft
Bitcoin
60,934 $

Lemondott a világ egyik legnagyobb gazdaságának miniszterelnöke

A japán állami televízió, az NHK úgy tudja, a közeljövőben lemondhat az ország miniszterelnöke, Shinzo Abe, legfőképpen egészségügyi okokra hivatkozva – állítják a miniszterelnökhöz közeli források.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Bejelentette lemondását Shinzo Abe, Japán miniszterelnöke, elsősorban a romló egészségügyi állapotára hivatkozva, amely az első miniszterelnökségének is véget vetett, 2007-ben.

A japán állami televízió, az NHK úgy tudja, a közeljövőben lemondhat az ország miniszterelnöke, Shinzo Abe, legfőképpen egészségügyi okokra hivatkozva – állították a miniszterelnökhöz közeli források a korai órákban. Végül nem is tévedtek, ugyanis a miniszterelnök bejelentette lemondását Soron kívül Szijjártó Péter elmagyarázta, miért jó Magyarországnak az orosz Gazprommal való együttműködés

Shinzo Abe egy alapvetően gyógyíthatatlan fekélyes vastagbél-gyulladással, kolitisszel küzd, mely rendkívül megnehezíti a mindennapjait. A helyi sajtó értesülései szerint Abe hétfőn sorozatban másodjára látogatta meg a tokiói Keio Egyetemi Kórházat, így egyre valószínűbbé vált, hogy a japán történelem leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke másodjára is távozni kényszerül.

„Úgy döntöttem, lemondok a miniszterelnöki posztomról, melynek egyik legfőbb oka, hogy nem gondolom úgy, hogy továbbra is miniszterelnökként tudok szolgálni, ha elvesztettem a magabiztosságom abban, hogy el tudom végezni az emberek által rám bízott munkát”

mondta lemondásakor Abe.

Abe egyébként rengeteg kritikát kapok mind belföldről, mind külföldről, a koronavírus-járvány kezelését illetően. Japánnak eddig több mint 66 ezer regisztrált fertőzöttje van, és kifejezetten küszködött azzal, hogy a vírus terjedése felett átvegye az irányítást, a többi kelet-ázsiai országgal ellentétben Japán már július óta nagyobb kitöréssel néz szembe.

Az Abe-kormány ellen pedig pont emiatt egyre inkább nő az elégedetlenség, alapvetően kettős okból: a lassú reakció, és a krízishelyzet elismerésének elmaradása miatt. Sokan azt gondolják, a kudarcos víruskezelés elsősorban arra vezethető vissza, hogy nagyon vonakodtak a rengeteg pénzt felemésztő 2020-as tokiói Olimpia lemondásától.

A lemondás várhatóan kisebb lavinát indít el a kormánypárton, a Liberális Demokrata Párton belül, hogy ki vegye át Abe helyét. Várhatóan ugyanakkor két-három héten belül meglesz az új vezető, akit formálisan is miniszterelnökké választanak a parlamentben, egészen az új választások kiírásáig. Várhatóan a korábbi védelmi miniszter, Shigeru Isiba vagy a korábbi külügyminiszter, Fumio Kisida körül kerül ki az új, ideiglenes miniszterelnök.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/johet-a-masodik-koronavirus-vakcina-oroszorszagban/