Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,26 Ft
Euró
401,27 Ft
Font
479,44 Ft
Bitcoin
60,597 $

Bebizonyították, hogy a gyerekekre nézve mégsem lehet halálos a koronavírus

Habár a fiatalkorúak sokkal nagyobb valószínűséggel kaphatják el a COVID-19 kórokozóját, a halálos szövődmények kialakulásának esélye rendkívül alacsony, szinte mérhetetlen.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár a fiatalkorúak sokkal nagyobb valószínűséggel kaphatják el a COVID-19 kórokozóját, a halálos szövődmények kialakulásának esélye rendkívül alacsony, szinte mérhetetlen.

A csütörtökön megjelent legújabb brit kutatásban összesen 138 kórházból összegyűjtött koronavírus-esetet vizsgáltak, amelyeknek 1%-át tették ki a gyerekek, és ezek alig 1%-a – egészen pontosan 6 beteg – halt bele a fertőzés komplikációiba, azonban mindegyikük súlyos alapbetegségben és veleszületett, gyógyíthatatlan rendellenességben szenvedett. Soron kívül Fidesz: Magyar Péter egy hónap után betalált a munkahelyére

A tanulmány főszerzője, Malcom Semple, a Liverpooli Egyetem infektológus professzora elmondta, teljesen biztosak abban, hogy a gyerekek számára semmiféle komoly veszélyeket nem jelent a koronavírus, ezért nem kell azonnal pánikba esniük a szülőknek, ha esetleg kiderül az utódjukról, hogy elkapta a kórokozót.

„A legfontosabb üzenet, amit el kell juttatnunk mindenkihez az, hogy a súlyos tüneteket produkáló COVID-19 esetek aránya a fiataloknál nagyon kicsi, a halálozás pedig annyira ritka, hogy alig tudjuk mérni. A szülők tehát megnyugodhatnak, mivel a gyerekeik nem lesznek közvetlen veszélyeknek kitéve az iskolába való visszatérés után.”

tette hozzá Semple.

A pandémia terjedésével kapcsolatos globális adatsorból is tisztán látszik, hogy a gyerekek és a tinédzserek az összes esetek mindössze 1-2%-át teszik ki; a többségük teljesen tünetmentes, és a mortalitási ráta sem jelentős.

A BMJ orvosi lapban megjelent tanulmányban Semple és kollégái összesen 651 tizenkilenc év alatti kórházi kezelésre szoruló koronavírusos csecsemő és gyerek kórlefolyását követték figyelemmel január 17. és július 3. között.

A hat elhunyt gyermek mindegyike alapvető komorbiditással rendelkezett, ami azt jelenti, hogy a fokozottan veszélyeztetett csoporthoz tartoztak, de még így is elmaradtak a 27%-os aránytól, ami lényegében a 0 és 106 év közötti korosztály teljes kockázati rátája.

A kutatók figyelmeztettek, hogy bár tényleg kicsi az esélye annak, hogy a gyerekek belehaljanak a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, a fekete rasszhoz tartozó, valamint a kórosan elhízott fiatalok sokkal súlyosabb tüneteket produkálhatnak.

A szakemberek rájöttek arra is, hogy a klasszikus magas lázon, légszomjon és száraz köhögésen kívül a fiatalabbaknál gyakran speciális tünetegyüttesek alakulhatnak ki, úgymint torokfájás, hányinger és hányás, hasi fájdalmak, hasmenés, valamint bőrkiütések.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/sulyosbitotta-a-gyogyszerhianyt-a-koronavirus-jarvany/

Azonnali hatállyal távozik a MÁV-HÉV vezére

A járatritkítós ügyet követően távozik azonnali hatállyal a MÁV-HÉV vezére, amit időközben hivatalos formában is megerősítettek.