Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,45 Ft
Euró
385,99 Ft
Font
449,52 Ft
Bitcoin
62,497 $

A NASA jelentése jelentős, de nem az UFO-hívőknek szól

Sokan felkapták a fejüket a hírre, miszerint a NASA sajtótájékoztatót tart egy általuk kiadott jelentés kapcsán – csakhogy a jelentés nem egészen arról szólt, amire sokan számítottak.

...svg content...Fotó: Unsplash/Marek Piwnicki
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a NASA csütörtökön egy rendkívüli sajtótájékoztató keretében osztott meg információkat megfigyeléseikről és elemzéseikről az általuk UAP-ként emlegetett azonosítatlan, megmagyarázhatatlan jelenségekről.

Csakhogy sem a jelentés, sem pedig az azt követő sajtótájékoztató nem azoknak szólt, akik hisznek abban, hogy idegen lények siklanak éjszakánként a háztetők felett, vagy idegen létformák maradványait tárolják titkos raktárakban a mexikói sivatagban. Soron kívül Jön a várva várt Ferencváros-Paks Magyar Kupa döntő, élőben adja a tv

Ugyanakkor abból a szempontból, hogy a kormányok és a tudósok hogyan kezelik a közvélemény földönkívüliek iránti rajongását, a NASA csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése mégis jelentős: első körben azért, mert az UFO, mint olyan, el sem hangzott, ehelyett a NASA egy általa választott rövidítéssel emlegette a jelenségeket, ami bár kevésbé fülbemászó, tudományos szempontból pontosabb.

Bill Nelson, a NASA adminisztrátora leszögezte, a UAP-k felülvizsgálatának célja, hogy „az UAP-król szóló beszélgetést a szenzációhajhászásról a tudományra tereljék”. A NASA pedig jelentésében egyértelműsítette, jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az UAP-k földönkívüliek lennének.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nincs benne semmi rációk, ahogyan azt sem, hogy figyelmen kívül kellene hagyni őket, hiszen a jelentés megállapította:

„A NASA feladatának fontos része az ismeretlen felfedezése.”

Csakhogy a megmagyarázhatatlan égi jelenségek és objektumok észleléseinek kezdete óta fennáll egy komoly akadályozó tényező, nevezetesen, a konkrét adatok hiánya. Ráadásul a legtöbb ilyen megmagyarázhatatlan esemény egyszeri, múló pillanat: egy fénylő tárgy egy elmosódott videón, vagy egy hirtelen mozzanat egy radaron. Adatok hiányában pedig igen nehéz bizonyítani, hogy mik ezek valójában.

A NASA a jelentésben több ajánlást is megfogalmazott eme jelenségek és objektumok hátterének feltárása kapcsán, köztük azt, hogy a NASA eszközeinek és adatainak nagyobb részét lehetne felhasználni a megmagyarázhatatlan észlelések jobb megértéséhez. A probléma jobb megértése érdekében a radarok és műholdak polgári és kereskedelmi üzemeltetői között is több koordinációt és adatmegosztást lehetne megvalósítani.

Mely rétegeknek reális cél, hogy havi 600 ezer forintos nyugdíjuk legyen?

Gyakran hallani, hogy az időskori jövedelem jelentős mértékben növelhető a kitartó nyugdíj-előtakarékosság segítségével. De hogy néz ez ki a gyakorlatban? Van más lehetőség is?