Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,93 Ft
Euró
386,66 Ft
Font
450,74 Ft
Bitcoin
65,407 $

A fukusimai erőmű szennyezett vize már a tengerben van

Ugyanakkor ez még csak az első kibocsátási kör volt.

...svg content...Fotó: MTI/EPA pool/Majama Kimimasza
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az MTI jelentése szerint a fukusimai erőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek Vállalat (TEPCO) hétfőn számolt be arról, hogy befejeződött a fukusimai atomerőmű szennyezett vizének első kibocsátási köre, ám a létesítményt a második kör megkezdése előtt ellenőrzik és megtisztítják.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a fukusimai atomerőmű augusztus 24-én kezdte meg az üzem 2011-es megrongálódása óta felhalmozódott több mint 1,34 millió tonna szennyezett víz tengerbe engedését, a kibocsátás kezdete pedig egy mérföldkő, hiszen ez az első nagy lépés az üzem leszerelésére. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

A tervek szerint a folyamat több évtizeden át tarthat, ugyanakkor a környező országok, élükön Kínával masszívan tiltakoztak a gyakorlat ellen, mondván, a szennyezett víz miatt ellehetetlenül a halászat, avagy a kifogott halak is szennyezettek lesznek.

Kína olyannyira ellenzi a víz tengerbe engedését, hogy behozatali tilalmat vetett ki a japán halászati termékekre, s egy sürgősségi segélyalap összeállítására szólította fel a japán kormányt.

Az első körben a 17 napig tartó kibocsátás alatt 10 tartályból összesen 7800 tonna vizet engedtek a tengerbe. A TEPCO szóvivője megosztotta, az üzemben dolgozó munkások a következő kibocsátási periódus előtti hetekben megtisztítják a csővezetéket és az egyéb berendezéseket, és átvizsgálják a rendszert.

Eközben a hatóságok arról jelentettek, hogy a kibocsátás megkezdése óta a tengervízből és halakból vett összes minta a biztonsági határérték alatt volt. A TEPCO és a japán kormány is hangsúlyozta, a vízből eltávolították a sugárforrást jelentő legveszélyesebb anyagokat, majd a tisztított vizet tovább hígították tengervízzel, a nemzetközi előírásoknál szigorúbb mércét alkalmazva.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.