Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,79 Ft
Euró
388,11 Ft
Font
450,56 Ft
Bitcoin
62,441 $

A hadsereg légicsapást mért a kartúmi piacra, legkevesebb 40 civil életét vesztette

Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó támadás, mióta kirobbant a szudáni konfliktus.

Fotó: MTI/EPA
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint egy helyi önkéntes csoport számolt be arról, hogy legkevesebb 40 civil vesztette életét és több tucatnyian megsérültek, miután a hadsereg légicsapást intézett a kartúmi piac ellen, a város déli részén. A szudáni konfliktus április kirobbanása óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó támadás.

Ahogy telik az idő, egyre fokozódnak a lakott területekre mért légi és tüzérségi csapások, miközben a szudáni hadsereg és a félkatonai gyors támogató erők (RSF) közötti háború az ötödik hónapjához közeledik. Csakhogy eddig egyik fél sem hirdetett győzelmet, s még csak jelét sem mutatják annak, hogy véget akarnak vetni az egyre véresebb konfliktusnak. Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

Egy szemtanú, aki látta a támadást, a Reutersnek nyilatkozva osztotta meg, hogy vasárnap reggel drónokkal légicsapások sorozatát hajtották végre Kartúm déli részén, a város egy nagyobb körzetében, melyet javarészt az RSF tart ellenőrzése alatt.

Az RSF közleményében a szudáni hadsereget vádolta a támadás és más csapások végrehajtásával, míg a szudáni hadsereg szokás szerint tagadta felelősségét és az RSF-et hibáztatta. A probléma csak az, hogy miközben mindkét fél egymásra mutogat, civilek százai halnak meg.

Az RSF Kartúm és a szomszédos Bahri és Omdurman lakónegyedeiben terjeszkedett, miközben a szudáni hadsereg nehéztüzérséggel és légicsapásokkal próbálta visszaszorítani őket, ami több száz civil áldozatot követelt.

A múlt héten Omdurman nyugati részén végrehajtott csapások két nap alatt legkevesebb 51 ember halálát okozták. Mivel pedig a legtöbb kórház zárva van, és nincs működő helyi önkormányzat sem, az önkéntesek csak nehezen tudják dokumentálni a halálos áldozatok valós számát.

Röpködtek a bírságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

A Nemzeti Választási Bizottság több mint négy millió forint bírságot szabott ki a határidőre vissza nem vitt ajánlóívek miatt.