Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,26 Ft
Euró
401,27 Ft
Font
479,44 Ft
Bitcoin
60,597 $

Kiderült, kik kaphatják el leghamarabb a koronavírust

A Yale Egyetem tudósai által készített, a Nature tudományos lapban megjelent tanulmányból megtudhattuk, kik számítanak a legvédtelenebbnek a COVID-19 kórokozójával szemben.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Yale Egyetem tudósai által készített, a Nature tudományos lapban megjelent tanulmányból megtudhattuk, kik számítanak a legvédtelenebbnek a COVID-19 kórokozójával szemben.

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy a férfiak nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírus okozta szövődményekbe, mint a nők, ugyanis nemenként eltérő módon reagálhat az immunrendszer a betolakodóra. Soron kívül Fidesz: Magyar Péter egy hónap után betalált a munkahelyére

„Végre pontos adataink vannak arról, milyen a COVID-19 fertőzés immuntérképe. Kimutattuk, hogy jelentős különbségek vannak nemcsak kor tekintetében, hanem nemi egyenlőtlenségek is előfordulnak, amelynek következtében a férfiakat érzékenyebben érintheti a betegség.”

mondta Akiko Iwasaki, a Yale professzora.

A szakember hozzátette, hogy a világon eddig regisztrált 782 ezer koronavírus-áldozat nagyjából 60%-a férfi, ez pedig csak megerősíti azt a tényt, hogy sérülékenyebbek a fertőzéssel szemben.

„Az eredmények alapján új stratégiát kell kidolgoznunk, amivel biztosíthatjuk a potenciális vakcinák férfiak és a nők számára történő lehető legarányosabb elosztását.”

magyarázta Iwasaki.

A jelentésben felidézték az egyik korábbi brit tanulmányt is, amelyben arról írtak, hogy a férfiak kétszer nagyobb valószínűséggel veszíthetik életüket COVID-19 fertőzésben a nőkhöz képest.

A Yale tudósai részletesen figyelemmel követték a koronavírus-páciensek immunválaszát, és rájöttek, hogy teljesen más reakciók jöttek létre azoknál, akik éppen gyógyulófélben voltak, valamint akik a betegség súlyosabb fázisába kerültek.

A férfiaknál kimutatták, hogy a gyulladási folyamatokban kulcsszerepet játszó citokin fehérjék szintje magasabbnak bizonyult a nőkhöz viszonyítva, ezért hamarabb kialakulhat náluk az úgynevezett citokin vihar, ami a szervezet túlzott immunreakciója a vírusra, melynek köszönhetően leállhatnak a szervek, az egész betegség pedig halálos végkimenetellel zárulhat.

Ezzel szemben az immunrendszer hasznos segítőit, az antitesteket és a T-sejteket, amelyek a kórokozó felismerésének és elpusztításának főszereplői, a nők szervezete gyorsabban képes célzottan alkalmazni.

A kutatók szerint érdemes lenne egy vadonatúj kezelési módszert megalkotni kifejezetten férfiak részére, melynek értelmében a T-sejtek immunválaszát támogatnák a lehetséges védőoltásokkal, így biztosabb védelmet garantálhatnának az erősebb nem képviselőinek is.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/a-40-ev-alatti-emberek-terjesztik-a-leggyorsabban-a-koronavirust-14567643/

Azonnali hatállyal távozik a MÁV-HÉV vezére

A járatritkítós ügyet követően távozik azonnali hatállyal a MÁV-HÉV vezére, amit időközben hivatalos formában is megerősítettek.