Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,37 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,836 $

Észak-Korea visszaengedi az évek óta külföldön ragadt állampolgárait

Észak-Kora szabad utat biztosít azon állampolgárainak, akik külföldön vannak, és szeretnének hazatérni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Thomas Evans
Ázsia
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea jóváhagyta a külföldön tartózkodó állampolgárainak visszatérését a covid-járványt követően. Az ország éveken át tartó határkorlátozást vezetett be, így a külföldön lévő észak-koreai emberek nem térhettek vissza.

Ennek vége, Észak-Korea megnyitotta határát a beutazók előtt. A KCNA állami hírügynökség tette közzé, hogy az állam sürgősségi járványmegelőzési központ azt mondta, a döntés összhangban van a járványellenes intézkedések enyhítésével. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

Tették ezt azt követően, hogy a covid már nem világjárvány, és messze nem érezteti úgy a hatását, mint korábban. Észak-Korea azonban a visszatérőket egy héten át orvosi megfigyelés alá helyezi a karanténosztályokon.

A Reuters azt írja, a bejelentés napokkal azt követően történt, hogy az Air Koryo egyik Phenjanból induló járata először szállt le Pekingben a 2020-ban kezdődött járványügyi zárlatok óta. Nem volt azonnal világos, kik voltak a fedélzeten, de úgy tudni, hogy észak-koreai állampolgárok tértek haza, akik Kínában rekedtek a járvány ideje alatt.

A tehervonat- és hajóforgalom ugyan lassan emelkedésnek indult az elmúlt évben, Észak-Korea csak most kezdte el engedélyezni a nemzetközi személyszállítást. Számos külföldi küldöttség bezárta phenjani nagykövetségét, miután a járvány legnagyobb részében a személyzet nem tudta váltani egymást, illet ellátmányt sem szállíthattak az országba.

Visszautasítja a gyalázkodást, a fenyegetést a közmédia Magyar Péter beszéde után

Az MTVA hivatalos közleményben tagadta Magyar Péter állításait.