Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,57 Ft
Euró
392,44 Ft
Font
464,26 Ft
Bitcoin
55,748 $

Észak-Korea egyre inkább kihúzza a gyufát

Észak-Korea egyre inkább kihúzza a gyufát, ami miatt az USA, Japán és Dél-Korea összefog.

...svg content...Fotó: Unsplash/Thomas Evans
Ázsia

Takács Petra

Szerkesztő

Az indiai- és csendes-óceáni térséget érintő rendszeres és elmélyített stratégiai koordinációról állapodtak meg az amerikai-japán-dél-koreai csúcstalálkozón a három ország vezetői pénteken.

Az amerikai elnökök vidéki rezidenciáján, Camp Davidben tartott egyeztetés utáni közös sajtótájékoztatón Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök új fejezetként beszélt a három ország között létrejött részben biztonsági megállapodásról, amely elköteleződést tartalmaz a régiót fenyegető kihívásokra adott válaszok összehangolására és a rendszeres egyeztetésre. Soron kívül Ennyibe kerül idén az ingyenes jogosítvány

E szerint a három állam vezetői, külügyminiszterei, védelmi miniszterei és nemzetbiztonsági tanácsadói legalább évente formális találkozón ülnek össze, és első alkalommal megtartják az amerikai-japán-dél-koreai pénzügyminiszteri, valamint kereskedelmi és ipari miniszteri tanácskozást, amelyekre szintén évente sor kerül majd.

Észak-Korea egyre inkább kihúzza a gyufát

A találkozón további közös hadgyakorlatokról is megállapodás született az Észak-Korea által rendszeresen végrehajtott rakétakísérletekre adott válaszként. Jun Szuk Jol dél-koreai államfő a szolidaritás magasabb szintjéről beszélt, amikor kérdésre válaszolva azt mondta, hogy amennyiben a három ország bármelyikét támadás érné, akkor automatikusan egyeztetést hívnak össze a közös válaszadás módjáról.

Kisida Fumio japán kormányfő a nemzetközi rendet veszélyeztető jelenségnek nevezte a Dél-kínai-tengeren Kína törekvéseit, valamint Oroszország agresszióját Ukrajnában. Joe Biden ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a háromoldalú együttműködés elmélyítése nem a Kína által jelentett veszélyről szól, hanem annál sokkal szélesebb körű: a teljes indiai- és csendes-óceáni térséget lefedi.

A csúcstalálkozóról kiadott közlemény ugyanakkor a Dél-kínai-tengert érintő kínai törekvésekkel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a három ország határozottan ellenez minden egyoldalú kísérletet a térség tengeri területeit illető status quo megváltoztatására.

Az amerikai-japán-dél-koreai csúcson a biztonsági és gazdasági együttműködés megerősítése mellett szó volt a tudományos és innovációs kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is.

A tárgyalást Camp Davidben, a fővárostól, Washingtontól 100 kilométerre, az amerikai elnökök vidéki rezidenciáján tartották, ahová 2015 óta első alkalommal érkezett hivatalos tárgyalásra külföldi vezető. A háromoldalú egyeztetés fontos lépése a Japán és Dél-Korea közötti kapcsolatok rendezésének is, a két ország közötti viszonyt ugyanis máig beárnyékolja a Koreai-félsziget második világháború alatti japán megszállásának történelmi emléke.

Magyar Péter újabb országjárásra indul, meglepetést is ígér

Újabb meglepetést ígér Magyar Péter, aki hamarosan újabb országjárásra indul, miközben párttagokat keres.

Vízbe fulladt egy férfi Nagytevelen

Vasárnap délelőtt esett a vízbe egy férfi Nagytevelen, aki ezt követően eltűnt, később már csak a holttestét találták meg.