Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,05 Ft
Euró
385,47 Ft
Font
449,36 Ft
Bitcoin
66,014 $

Terrortámadásra készülhetett egy 17 éves fiú Amerikában, az al-Kaidához van köze

Philadelphiában tartóztattak el egy 17 éves fiatalt, aki terrortámadásra készülhetett az Egyesült Államokban.

...svg content...Fotó: Unsplash/Fred Moon
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Terrortámadás előkészítésének gyanújával tartóztattak egy 17 éves fiút Philadelphiában, aki az al-Kaida terrorhálózat egyik szervezetével volt a kapcsolatban – jelentették be a hatóságok hétfőn.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a középiskolás korú fiatalember „jelentős” mennyiségű fegyverhez fért hozzá és bombát készített. Jacqueline Maguire ügynök közölte, hogy a letartóztatás több helyszínen tartott általános házkutatás után még pénteken történt. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

A gyanúsított nevét, életkorára és a folytatódó nyomozásra hivatkozva, nem hozták nyilvánosságra. A megbízott nyomozó azt is elmondta, hogy a fiatal a fegyverek mellett bombakészítéshez szükséges eszközöket szerzett be, többi között taktikai felszerelést, vezetékeket, vegyszereket és detonátorként használható eszközöket.

Elkezdte beszerezni a robbantáshoz szükséges eszközöket

A vásárlások az elmúlt néhány hétben történtek, ami fenyegetést jelentő, prioritást élvező üggyé tette a gyanúsított megfigyelését, és felgyorsította a közbelépést, ami néhány héten belül megtörtént – mondta a nyomozás vezetője.

Arról is beszámolt, hogy a tinédzser akkor került a hatóságok látókörébe, amikor felvette a kapcsolatot az al-Kaida hálózatához tartozó, főként Szíriában aktív a Dzsihád és Tawhid Zászlóalj néven ismert szervezettel (Katibat al-Jihad al-Tawhid).

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint jelek mutattak arra is, hogy a fiú tengerentúli utazást készített elő annak érdekében, hogy csatlakozzon terrorcselekmény elkövetéséhez. Jacqueline Maguire arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a gyanúsított pontosan miként lépett kapcsolatba a terrorszervezettel, de megjegyezte, hogy az ügy riasztó példája amerikai fiatalok radikalizálódásának.

A felhozott vádak között szerepel a bűncselekmény előkészítése, tömegpusztító fegyver birtoklása, gyújtogatás, katasztrófa okozása, illetve annak kockázata, valamint gondatlan veszélyeztetés – közölte Philadelphia kerületi ügyésze. Larry Krasner hozzátette, hogy a 17 éves fiatalt felnőttként szeretnék bíróság elé állíttatni szövetségi bűnvádi eljárásban.

(MTI)

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Beindult a forint napja csütörtök reggel

Csütörtök reggel vegyes mozgást mutatott a forint a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti adatokhoz képest.

Ötgólos meccset nyert meg a Manchester United, de ez is kevés

A Manchester United már biztosan nem lesz ott egy európai kupában sem, hiába nyert Newcastle ellen szerda este az Old Traffordon.