Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,031 $

Ferenc pápa a mesterséges intelligencia veszélyeire hívta fel a figyelmet

A katolikus egyházfő figyelmeztetett, a technológia fejlődése veszélyekkel jár.

...svg content...Fotó: Unsplash/MTI/EPA/LUSA pool/Inacio Rosa
Technológia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint Ferenc pápa is megszólalt a mesterséges intelligencia kapcsán, s figyelmeztetett, az AI veszélyt jelenthet a társadalomra, kiemelve annak „bomlasztó lehetőségeit és ambivalens hatásait”. A katolikus egyházfő ezzel együtt arra sürgette a fejlesztőket és a felhasználókat, hogy felelősségteljesen használják a mesterséges intelligenciát.

Ferenc pápa keddi nyilatkozatában utalt a technológiában megjelenő algoritmikus elfogultság veszélyére, s éberségre szólította fel a közvéleményt, „hogy az erőszak és a diszkrimináció logikája ne verjen gyökeret az ilyen eszközök előállításában és használatában, a legsebezhetőbbek és kirekesztettek kárára”. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A pápa úgy folytatta:

„Az igazságtalanság és az egyenlőtlenségek konfliktusokat és ellentéteket szítanak. A mesterséges intelligencia koncepciójának és használatának felelősségteljes orientálásának sürgető szükségessége, hogy az az emberiség és közös otthonunk védelmének szolgálatába álljon, s megköveteli, hogy az etikai reflexiót kiterjesszük az oktatás és a jog területére is.”

A katolikus egyházfő felhívása szinte teljesen egyezik azon AI-szakértők felhívásaival, akik azt hangsúlyozzák, hogy az algoritmusok fejlesztése során megfelelően kell igazodni az emberi jogok és más, széles körben osztott értékek támogatásához.

Mint ismert, Ferenc pápa is áldozatául esett a mesterséges intelligencia által generált kamu fotóknak: az év elején egy mesterséges intelligencia által generált kép terjedt el Ferencről, melyen egy fehér, pufi, Balenciaga ihlette kabátot viselt.