Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,056 $

Felmérés: sokkoló az újpesti középiskolások mentális állapota

Csak a tanév első két hetében tízen kíséreltek meg öngyilkosságot egy újpesti középiskolában. Sajnálatos mód az egyik diák életét vesztette.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az újpesti középiskolások mentális állapotát vizsgálta egy felmérés, amelynek eredményei a kutatást végző önkormányzati ifjúsági referenst is sokkolták. Andula Zsuzsanna elmondta, a kérdőívet kitöltő 1007 főből mindössze 29 (a válaszadók 2,9%-a) nyilatkozott úgy, hogy semmilyen gyermekkori ártalmas élménye nincsen.

Az RTL Híradó beszámolója alapján a kutatást két részre bontva készítették el: először 418, többségében 9-10. osztályos tanulóval töltették ki a kérdőívet, s a válaszaik alapján az látszik, hogy 47%-ukat érte már verbális, 21%-ukat pedig fizikai bántalmazás. Továbbá a válaszadók 31%-a tapasztalt saját bevallása szerint érzelmi, 23%-a pedig fizikai elhanyagolást (ez utóbbi azt jelenti, hogy a kitöltő úgy érzi, gyakran kell koszos ruhában járnia és/vagy nem kap elég ételt). Mindemellett az első körös felmérésben résztvevők több mint egynegyede (110 fő) azt válaszolta, hogy volt már szexuális bántalmazás áldozata. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A második körben 589, 11-12. osztályos diák válaszolta meg a kérdéseket. Az összesített adatok szerint körükben a szexuális, verbális és fizikai bántalmazást átéltek aránya néhány százalékkal kevesebb, ám magasabb lett azoknak az aránya (26%), akiknek a családjában valaki valamilyen függőségben szenved. Emellett 35% arról vallott, hogy van olyan a családban, aki mentális vagy pszichiátriai betegséggel küzd.

Andula Zsuzsanna szerint mindez a covid miatti karantén-időszakkal is magyarázható, mert ezáltal olyan hiányosságok alakultak ki, ami miatt nehezebben ismerik fel a gyerekek, hogyha veszélyhelyzet áll fenn. Hozzátette, az önismeret és az emberismeret nagyon alacsony szinten lehet azoknál a gyerekeknél, akikre így hatott a járványidőszak miatti hosszú elzártság.

Fehérné Domonkos Ildikó pszichológus, a Hétszínvilág Egyesület vezetője elmondta, az önkormányzat segítségével terápiás szobát hoztak létre egy újpesti ifjúsági házban. Majd arra utalt, a kerület vezetése az ő pszichológusaik és szociális munkásaik segítségét kérték, így heti 3 napot, 3 órában, 2 fővel, 2 terápiás szobával lesznek jelen. Az egyelőre három hónapig tartó pilot program augusztus elsején indul, de az újpesti középiskolákból már 75 diák jelentkezett hozzájuk.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.