Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,754 $

Az olajárak csökkenése nyomán a felére csökkent a Shell nyeresége

A másfél évvel ezelőtti rekordszinthez képest igen meredeken csökkent a Shell és a TotalEnergies nyeresége.

...svg content...Fotó: EPA/ANDY RAIN
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint a Shell és a TotalEnergies is a második negyedéves nyereség meredek csökkenéséről számolt be: mindez annak tudható be, hogy az olaj- és a gázárak is jelentősen csökkentek a 17 hónappal ezelőtti rekordszinthez képest.

A világ két legnagyobb olajtársaságáról van szó, melyek meredek nyereségcsökkenése is azt jelzi, hogy ezzel véget ért az energiaipari vállalatok rekordokat döntögető eredménysorozata. A Shell közlése szerint az április-júniusi időszakban 5,1 milliárd dolláros kiigazított eredményt jegyeztek, ami kevesebb, mint a fele az egy évvel korábbi 11,5 milliárd dollárnak. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Európa legnagyobb árbevételű olajtársaságának közlése szerint az eredményt az alacsonyabb termelési volumen és az alacsonyabb árrés is okozta az olajfinomító üzletágában. Eközben az eredménybeszámoló nyomán a vállalat részvényei 2 százalékkal estek a londoni tőzsdén.

A francia TotalEnergies olajipari vállalat csütörtökön pedig 5 milliárd dolláros korrigált nettó nyereséget jelentett, ami 49 százalékos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest. Mint ismert, az energiaipari vállalatok tavaly az emelkedő olaj- és gázáraknak köszönhetően kiugró nyereséget értek el, és a részvényesek is bőséges jutalmat kaptak.

Az európai földgáz és a Brent nyersolaj, a globális kőolaj referenciaértékének ára most alacsonyabb, mint a szomszédunkban zajló konfliktus kezdete előtt, ami azt jelenti, hogy a részvényesek ezúttal nem lesznek olyan szerencsések, mint a tavalyi évben.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.