Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,01 Ft
Euró
388,23 Ft
Font
450,62 Ft
Bitcoin
62,041 $

Magas rangú kínai küldöttség utazik a héten Észak-Koreába

Ez lesz az első ilyen jellegű és nyilvánosan bejelentett látogatás azóta, hogy Phenjan a koronavírus-járvány miatt lezárta határait.

Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNA a KCNA jelentése nyomán számolt be arról, hogy magas rangú kínai küldöttség utazik a héten Észak-Koreába, ami az első ilyen alkalom lesz azóta, hogy Phenjan a koronavírus-járvány nyomán lezárta határait.

A KCNA jelentése szerint Li Hongzhong, a Kínai Kommunista Párt politikai irodájának tagja részt vesz a koreai háború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, az azonban nem derült ki, hogy ezen a héten pontosan mikor tartják a találkozót. Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Észak-Korea 2020 elején drasztikus lépésre szánta el magát, s teljes mértékben lezárta határait a koronavírus-járvány miatt. A lezárások pedig olyan szigorúak voltak, hogy minden kereskedelmi és diplomáciai ki- és beutazást megtiltottak, még Kínának is.

Az állami média hétfői jelentéséből nem derült ki, hogy a látogatás változást hozhat-e a politikában. Észak-Korea 1953. július 27-ét, a koreai háború összecsapásait lezáró fegyverszünet aláírásának napját a „győzelem napjaként” emlegeti, az idei 70. évforduló alkalmából pedig nagyszabású rendezvények várhatók.

Mint ismert, Észak- és Dél-Korea technikailag továbbra is háborúban áll. Ráadásul Phenjan és az Egyesült Államok kapcsolatai is egyre feszültebbek, főként azután, hogy egy amerikai katona a múlt héten átrohant Észak-Koreába a határon, akit az északiak őrizetbe vettek, s azóta sem tudni semmit a katonáról.

Izrael panaszt tesz, amiért kifütyülték versenyzőjüket az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a KAN panaszt nyújtott be a szerdai főpróbán hallható kifütyülések miatt, amelyek Eden Golan énekesnő irányába érkeztek.