Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Szakértők: az aszpartám korlátozott mennyiségben biztonságos

Szakértők: az aszpartám korlátozott mennyiségben biztonságos

Szakértők: az aszpartám korlátozott mennyiségben biztonságos
Fotó: Unsplash/Mahbod Akhzami

Miután a WHO bejelentette, hogy a széles körben használt mesterséges édesítőszer nagyobb mennyiségben "valószínűleg" rákkeltő hatású, szakértők szólaltak meg fogyasztása kapcsán.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) biztonsági felülvizsgálatot végzett az aszpartámról, s megállapításaik szerint „valószínűleg rákkeltő” hatással bír az emberi szervezetre nézve, ezt pedig már hivatalosan is megerősítették.

A cikk a videó után folytatódik

Szakértők most tisztázták, mi az a mennyiség, mely még nem kockázatos szervezetünkre nézve, hiszen a WHO jelentése után az egész világon aggodalmat keltett a friss megállapítás: a széles körben használt mesterséges édesítőszer korlátozott mennyiségben, például napi maximum 9-14 doboz üdítőital fogyasztása esetén még biztonságos.

A cukorhelyettesítő aszpartámot, melyet több ezer termékben, többek között diétás szénsavas üdítőkben, fagylaltokban és rágógumikban használnak, az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) csütörtökön közzétett jelentésében az „emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek” minősítették.

Mint ismert, az IARC két kategóriába sorolja ezeket: „valószínűleg rákkeltő az emberre nézve” és „rákkeltő az emberre nézve”. A Guardian jelentése szerint az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó vegyes szakértői bizottsága azonban elvégzett egy kiegészítő tanulmányt, melyben fenntartotta korábbi ajánlását, miszerint biztonságos, ha egy ember napi szinten maximum 40 mg-ot fogyaszt belőle testsúlykilogrammonként.

A WHO ajánlása pedig úgy szól: egy 70 kg-os személynek naponta 9-14 doboz diétás üdítőitalnál többet kellene meginnia ahhoz, hogy túllépje a napi irányértéket. Dr. Francesco Branca, a WHO táplálkozási és élelmiszer-biztonsági osztályának igazgatója a friss jelentések kapcsán leszögezte: