Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,31 Ft
Euró
387,03 Ft
Font
451,18 Ft
Bitcoin
66,109 $

Szudáni konfliktus: az RSF állítja, győzelmet aratott Kartúmban

A gyors támogató erők (RSF) közlése szerint elfoglaltak egy kulcsfontosságú rendőrségi bázist és „győzelmet arattak” Kartúmban.

...svg content...Fotó: EPA/AMEL PAIN
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian azt írja, a gyors támogató erők (RSF) közlése szerint a szudáni hadsereg ellen folyó véres harcok közepette elfoglalták egy erősen felfegyverzett rendőri egység fő bázisát és nagy mennyiségű katonai felszerelést zsákmányoltak a fővárosban, Kartúmban.

Vasárna kiadott közleményük szerint összesen 160 kisteherautót, 75 páncélozott személyszállítót és 27 harckocsit zsákmányoltak, noha egyelőre sem a Reuters hírügynökség nem tudta ellenőrizni ezen állításokat, sem pedig a szudáni hadsereg, vagy a rendőrség részéről nem érkezett jelentés ennek kapcsán. Soron kívül Nyilatkozott a TEK Orbán Viktor védelméről a Robert Fico elleni merénylet után

Szombaton késő este ismét heves harcok törtek ki Kartúmban, Bahriban és Omdurmanban, ezzel pedig a szudáni hadsereg és az RSF közötti konfliktus a 11. hetébe lépett. Szemtanúk beszámolói szerint Nyalában, a nyugat-dárfúri régió legnagyobb városában is jelentősen megnövekedett az erőszak.

Ennek kapcsán szombaton az ENSZ is megkongatta a vészharangot, hangsúlyozva a nyugat-dárfúri El Geneinában a Masalit közösséghez tartozó emberek etnikai célpontok elleni támadások és gyilkosságok látványos megugrását. Mint ismert, több alkalommal is megállapodtak a felek egy-egy tűzszünetben, ám ezek kivétel nélkül kudarcot vallottak, s végül egyik fél sem tartotta be azokat.

Az Abdel Fattah al-Burhan vezette hadsereg most légicsapásokkal és nehéztüzérséggel próbálja kiszorítani a Mohamed Hamdan Dagalo vezette, Hemedti néven ismert RSF-et a főváros különböző negyedeiből. Csakhogy mindezt egy olyan régióban teszik, ahol egyébként is súlyos volt a biztonsági helyzet, mely a konfliktus kirobbanása óta csak rosszabbodott, s már a lakónegyedekből is erőszakos összecsapásokról érkeznek beszámolók.

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .