Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,18 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,41 Ft
Bitcoin
71,118 $

Közel 9000 német követel kártérítést a Covid-vakcinák okozta egészségkárosodás miatt

Németországban összesen 8886 kérelem futott be az illetékes hatóságokhoz, melyekben kártérítést követelnek az elmondásuk szerint a koronavírus elleni oltóanyagok okozta maradandó egészségkárosodásuk miatt.

...svg content...Fotó: MTI/Vajda János
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Már Németországban is lecsengett a koronavírus-járvány, ezzel együtt pedig áprilisban minden járványügyi intézkedést is eltöröltek, köztük a kórházakban történő kötelező maszkviselést is. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet adatai alapján az országban hivatalosan 2021 februárjában kezdődött a járvány, azóta pedig közel 38 millió fertőzést mutattak ki a tesztekkel.

Az is kiderült, hogy a koronavírussal összefüggésben több mint 166 ezer ember vesztette életét. A hivatalos adatok szerint a 82 milliós lakosságú Németországban összesen 64,9 millió ember kapott legalább egy oltást a koronavírus ellen, közülük pedig közel 9000 ember nyújtott be hivatalos panaszt, amiért elmondásuk szerint az oltás következményeképpen maradandó egészségkárosodást szenvedtek. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

A hivatalos panasszal együtt pedig egy kérelmet is benyújtottak az egészségkárosodás elismerésére, valamint annak kompenzálására. Az Infostart a Die Zeit országos felmérése nyomán azt írja, az illetékes hatóságokhoz összesen 8886 ilyen kérelem érkezett be, noha ezek mindössze 14 százalékát fogadták el.

A hatóságok eddig a kérelmek közel 40 százalékát, összesen 3488 beadványt bíráltak el, ám ezek közül mindössze 379 esetben döntöttek úgy, hogy a kérelem jogos. A felmérés szerint a legtöbb beadványt Bajorországban nyújtották be, noha azt hat tartományban nem árulták el az illetékes hatóságok, hogy a kérelmekben pontosan milyen diagnózisok szerepeltek.

A további 10 tartományban azonban az illetékesek a leggyakrabban elismert diagnózisok között említették a szívizomgyulladást, illetve az agyi vénás trombózist. Amennyiben a hatóságok elismerik a beadványban jelzett diagnózist, vagyis az egészségkárosodást, úgy az érintettek havi anyagi támogatásban, például korai nyugdíjban részesülhetnek.

Szentkirályi Alexandra lassan szinte félve vezet Budapesten a kátyúk miatt (videó)

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje napi szinten szembesül a budapesti helyzettel.