Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,305 $

Robbanáshangot észleltek a Titanic-tengeralattjáró eltűnését követően

Nem sokkal azután, hogy a Titan elvesztette a kapcsolatot a felszínnel, egy robbanásra hajazó zajt észlelt az amerikai haditengerészet.

...svg content...Fotó: EPA/PETTY OFFICER 1ST CLASS AMBER HOWIE
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő

Immáron semmi esély nincs arra, hogy a Titan mini-tengeralattjáró utasai életben lehetnek, miután megtalálták a jármű maradványait. Napokon át bíztak abban, hogy a tengeralattjáróban lévők még életben lehetnek, de úgy tűnik, már sokkal korábban életüket vesztették.

Rengetegen dolgoztak azon, hogy megtalálják a tengeralattjárót, mely egyszerűen összeroppanhatott a mélyben, nem messze a Titanic roncsaitól. Valószínűleg esélyük sem volt a túlélésre az utasoknak, de hogy mi történt pontosan, nem tudni. Soron kívül Hajóbaleset történt Verőcénél, többen meghaltak és eltűntek

Mindez hónapokat vehet igénybe, és arra sincs sok esély, hogy megtalálják a holttesteket. Egy tisztviselő közben arról számolt be a CBS News-nak, hogy az amerikai haditengerészet robbanáshangot észlelt azt követően, hogy a Titan elvesztette a kapcsolatot a felszínnel.

Felrobbant a mélyben a Titan

Az információt továbbították az Amerikai Parti Őrségnek, mely ennek alapján kezdte el szűkíteni a keresés sugarát. Korábban más hangokat is rögzítettek, de kiderült, ezek a zajok nem a tengeralattjárótól származtak, hanem más, a térségben tartózkodó hajóktól.

Nem a Titan utasai próbáltak életjelet adni magukról, hiszen akkora már minden bizonnyal senki sem volt életben. A robbanásban mindenki azonnal életét veszthette, és egy ilyen detonációt a felszínen működő keresőcsapatok biztosan észleltek volna.

Ez azt jelenti, hogy a detonáció még azelőtt következett be, mielőtt a csapatok megérkeztek a helyszínre. Hasonló robbanást hallottak 2017-ben, amikor az argentin haditengerészet tengeralattjárója, a San Juan eltűnt. Akárcsak a Titan, az argentinok tengeralattjárója is felrobbant, így a legénységnek minimális esélye sem volt a túlélésre.

A San Juan katasztrófáját a tengerfenéken lévő hidrofonok, vagyis víz alatti mikrofonok rögzítették. Ugyanezek a hidrofonok, amiket tiltott atomfegyver-kísérletek megfigyelésére használnak, talán a Titan katasztrófáját is érzékelték.

Egyelőre nem világos, hogy a robbanást rögzítő hangfelvételekről szerzett információkat miért nem hozták nyilvánosságra napokkal korábban. A BBC azt írja, úgy vélik, hogy a robbanás hangját a haditengerészet titkos, nagy hatótávolságú szonár lehallgató rendszere érzékelte, mely a hidegháborúból származik. A rendszert még az 50-es években hozták létre, hogy szovjet tengeralattjárók után kutassanak a segítségével az Atlanti-óceán mélyében.

Gyurcsány Ferenc láthatóan nem bízik Magyar Péterben: „Mondják, mit tudnak Magyarról?”

Miközben Magyar Péter és Gyurcsány Ferencék egyre inkább egymással hadakoznak, a Fidesz továbbra is stabil.

Ezekkel a gólokkal lett második a Paks a Ferencváros mögött (videó)

A Kisvárdát fogadta a Paks, és ugyan a csapat az elmúlt időszakban igen rossz formát mutatott, győzelemmel és ezüstéremmel zárta az NB1-es szezont.