Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Az elmúlt hónapokban több cukrászda is bezárt, de tömeges csődök még nincsenek

Az elmúlt hónapokban több cukrászda is bezárt, de tömeges csődök még nincsenek

Az elmúlt hónapokban több cukrászda is bezárt, de tömeges csődök még nincsenek
Fotó: Unsplash

Az ágazatot a 2008-as válság, a pandémia és a jelenlegi infláció is megtépázta, amelynek következtében egyesek változtatásokat eszközöltek, míg mások kénytelenek voltak bezárni.

Szigethy-Ambrus Nikoletta, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője szerint az elmúlt években egyre inkább megnőtt a magyar alapítású, kis, manufakturális alapokon működő társaságok száma, amelyek európai színvonalon magas minőséget képviselnek.

A cikk a videó után folytatódik

Már a 2008-as gazdasági válság is megviselte a hazai cukrászdákat és az iparágat, de 2010 után ismét szárnyra kaptak a kisvállalkozások: az elmúlt évtizedben 725 új cukrászdát jegyeztek be, ám most az energiaárak emelkedése és az infláció fokozódása is megviseli őket.

A legtöbb vállalkozás igyekszik tartani a korábbi árakat és a megszokott minőséget, de a túlélés érdekében sokaknak a mennyiségek csökkentése és az árak emelése mellett kellett dönteniük. Mások kénytelenek voltak bezárni, ám tömeges csődök még nincsenek – írta az Infostart.

Az elemző szerint a külföldön legnépszerűbb magyar cukrászipari termékek között van a csokoládé, hiszen 2021-ben 243 millió dollár értékben exportáltunk. Jégkrémből 157 millió dollárnyit, cukorkából pedig 95,6 millió dollár értékben szállítottunk európai, illetve más országokba, de az elsődleges piac ebben a szektorban az EU és a többi európai ország.

A Napi.hu szerint a gazdasági helyzetre hivatkozva húzta le a rolót 2022 novemberében a budapesti Hauer Cukrászda és Kávéház, amelyet 1890-ben alapítottak, s azóta számos nehézségen, tulajdonosváltáson és változáson átesett. Most viszont kiderült, hogy idén ősszel egy 2 ezer nm-es konditerem nyílik a helyén.