Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,17 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
458,11 Ft
Bitcoin
63,467 $

Kilenc ember életét vesztette a szenegáli tüntetések során

Szenegálban erőszakos tüntetések törtek ki, miután a bíróság két év börtönre ítélte Ousmane Sonko ellenzéki vezetőt.

Fotó: EPA/JEROME FAVRE
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint 9 ember életét vesztette a Szenegálban kirobbant tüntetések során: Antoine Diome belügyminiszter szerint kilenc tüntető halt meg a fővárosban, Dakarban és a déli Ziguinchor városában. A tüntetők, Ousmane Sonko ellenzéki vezető támogatói összecsaptak a rohamrendőrökkel, miután a bíróság két év börtönre ítélte az ellenzéki vezetőt.

Az összecsapások azt követően törtek ki, hogy a bíróság csütörtökön kihirdette az ítéletet, ami egyben azt is jelenti, hogy ezzel Sonkót kizárhatják a jövő évi elnökválasztáson való indulásból. Az ellenzéki vezető támogatói tiltakozásul autókat és buszokat gyújtottak fel a fővárosban, Dakarban, de máshonnan is érkeztek jelentések komolyabb zavargásokról. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Antoine Diome belügyminiszter pénteken az országos televízióban közölte:

„Sajnálattal vettük tudomásul az erőszakos cselekményeket, amelyek köz- és magántulajdonok megsemmisítéséhez és sajnos kilenc halálos áldozathoz vezettek Dakarban és Ziguinchorban.”

A 48 éves Sonko nem jelent meg a bíróságon, miután egy állítólag szexuális erőszakkal kapcsolatos ügy kapcsán azzal vádolták, hogy még 2021-ben megerőszakolt egy 20 éves masszázsszalonban dolgozó nőt, majd halálosan megfenyegette. Az ellenzéki vezető korábban is tagadta a vádakat, mondván, azok politikai indíttatásúak.

A bíróság ugyan végül felmentette Sonkót a nemi erőszak vádja alól, ám bűnösnek mondták ki egy másik állítólagos bűncselekményben, melyet a büntető törvénykönyv a 21 évnél fiatalabbakkal szembeni „erkölcstelen magatartásként” ír le.

Az igazságügyi minisztérium közölte, hogy az ellenzéki vezető mostantól bármikor börtönbe kerülhet. Az ítélethirdetés alatt és azt követően is számos rendőr járőrözött a férfi dakari otthona körül, miközben zavargások törtek ki a fővárosban, és több másik városban is. Bamba Ciss, az ellenzéki vezető egyik ügyvédje rámutatott, „ezzel az ítélettel Sonko nem lehet jelölt” – utalva a szenegáli választási törvényre.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.