Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,440 $

Amerikai tisztviselő: az USA készen áll harcolni az űrben, ha fenyegetés lép fel

Elsősorban Kínának és Oroszországnak szól a figyelmeztetés, emellett tény, hogy az USA űrfölénye egyre csökken, miközben Peking veszélyesen tör előre ezen a téren.

Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A The Guardian szerint Jesse Morehouse, az Egyesült Államok űrparancsnokságának (U.S. Space Force) dandártábornoka kijelentette, amennyiben a földi konfliktusok az űrben is kiéleződnének, Washington kész megvédeni ott az érdekeltségét (beleértve az USA szövetségeseit).

Elsősorban Kínának és Oroszországnak szól a figyelmeztetés, emellett tény, hogy az USA űrfölénye egyre csökken, miközben Peking veszélyesen tör előre ezen a téren, így vélhetően ennek tulajdonítható a dandártábornok kijelentése. Soron kívül Megtalálták az állami gondozásból eltűnt 13 éves fiút

A hvg.hu beszámolója alapján az űrháború első célpontjai a műholdak lennének, ugyanis azokat elpusztítva veszélybe kerülhet több kritikus infrastruktúra. Vagyis a saját érdekeltségű szatelliteket meg kell védeni, az ellenségét pedig el kell pusztítani – a tisztviselő szerint több országra is jellemző ez a hozzáállás.

Korábban Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok is tesztelte a műholdakat elpusztító rakétáit, ám az USA végül leállította ezt a projektet, mert rengeteg űrszemetet termelnek a robbantások. Kína pedig egy robotkarral felszerelt űreszközt is kifejlesztett, ami képes megküzdeni az ellenséges műholdakkal.

Morehouse kiemelte, a műholdak kilövése felesleges és önveszélyes dolog, aminek „pont annyi értelme lenne, mintha a kert végében akarnánk atombombát felrobbantani”. Ugyanakkor hozzátette, erre nem is lenne szükség, hiszen könnyen ki lehet fejleszteni olyan technológiát, ami robbantás nélkül tesz működésképtelenné műholdakat, ami némi aggodalomra ad okot.

6.5-es erősségű földrengés rázta meg Jáva szigetét

6.5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva szigetének partjait, a rengéseket egészen Jakartáig és Bandungig érezni lehetett.

Harry Kane már 42 gólnál jár 42 meccs alatt a Bayern Münchennél

Hihetetlen, hogy ezzel a mérleggel nem nyert idén bajnokságot a Bayern München, de a Bajnokok Ligájában még mindig versenyben vannak.