Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Két balzsamozó műhelyre és két sírra bukkantak az egyiptomi régészek

A helységekben a halottak elhelyezésére használt kőágyak is voltak, továbbá a belek és szervek tárolására alkalmas agyagedények.

Fotó: EPA/KHALED ELFIQI
Kult

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy szombaton közzétett beszámoló szerint az egyiptomi régészek két balzsamozó műhelyt, valamint két sírt tártak fel a Kairótól délre fekvő szakkarai nekropoliszban, az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek a legősibb temetőjénél végzett kutatások során.

Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője az újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a balzsamozók, ahol embereket és állatokat is mumifikáltak, mintegy 2400 éve épülhetett fel. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az egyiptomi turisztikai és régiségügyi minisztérium közölte, miszerint a kutatók több helyiségre bukkantak, ahol a halottak elhelyezésére használt kőágyak is voltak, továbbá a belek és szervek tárolására alkalmas agyagedények – írta az Al Jazeera.

Továbbá két pap sírját fedezték fel, amelyek a Kr. e. 24., illetve a Kr. e. 14. századból származhatnak. Egyikük Men Kheber volt, a másik pedig Ne Hesut Ba, aki az V. dinasztia idején az írástudók vezetőjeként, valamint Hórusz és Maat papjaként szolgált.

Mohamed Youssef, a szakkarai régészeti lelőhely igazgatója elmondta, hogy a sírkamra falain „a mindennapi élet, a mezőgazdaság és a vadászat jeleneteit” ábrázolták, továbbá az egyik elhunytat, aki számára egy 1 méter magas szobrot is állítottak.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.