Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,57 Ft
Euró
389,14 Ft
Font
455,01 Ft
Bitcoin
59,535 $

Kollár Lajos már Szilárd eltűnése napján sejtette, hogy nagy baj lehet

Elmondása szerint nem rajongott az ötletért, hogy oxigénpalack nélkül, egyedül nekiinduljon a férfi, s ő már korábban is figyelmeztette a veszélyekre.

Fotó: Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 7-én. MTI/Mohai Balázs
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Mount Everest meghódítására indult, ám szerda óta elérhetetlen Suhajda Szilárd hegymászó megmentését célzó mentőakció péntek hajnalban vette kezdetét, miközben a férfi családja és az egész ország azért szorított, hogy időben megtalálják. Szombaton azonban lesújtó hír érkezett, nem jártak sikerrel.

Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója a heol.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy októberben Mátraházán találkozott Szilárddal, amikor figyelmeztette a veszélyekre. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

„Nem rajongtam az ötletért, hogy oxigénpalack nélkül, egyedül nekiinduljon Szilárd. Meg is mondtam neki októberben, hozzátéve, hogy bár ő egy felkészült hegymászó, jó állóképességgel, az Everest extra magassága, a rengeteg mászó jelenléte és a lassúság ’megeszi az embert’. A halálzónában nem lehet még egy kicsit menni előre. Ha idő van, vissza kell fordulni!”

– fogalmazott.

Máshogy döntött

Állítása szerint a hegymászónak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia, mindemellett elismerte, hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki meghozza azt a döntést, hogy visszafordul, amikor már csak egy karnyújtásnyira van a céltól.

Az Index szerint Kollár Lajos hozzátette, amikor hallotta, hogy a férfi szerdán nem indult el lefelé, már sejtette, hogy nagy baj lehet. Véleménye szerint ekkor már versenyt futott az idővel, hiszen a halálzónában „nincs az a hihetetlen emberi állóképesség”, amivel ennyi időt túl lehet élni.

„A keresők elindítását meg kell tenni, én is megtettem volna, noha reális esély már akkor sem nagyon volt, hogy élve megtalálják. A Mount Everest nem olyan, mintha az Astorián lenne rosszul valaki és hívna egy mentőt. Oda, ahol neki nyoma veszett nem könnyű, de legalábbis hosszadalmas feljutni. A sherpák ismerik a hegyet, tudják, a saját életüket is menteniük kell ilyenkor”

– mondta.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.

Ez az öt csapat biztosan ott lesz a Bajnokok Ligájában

Miután a Borussia Dortmund parádés győzelmet aratott szerdán, eldőlt, mely csapatok indulhatnak a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024/25-ös kiírásában.