Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,903 $

Több évtized után letartóztatták a ruandai népirtás legkeresettebb gyanúsítottját

A gyanúsított évtizedeken át szökésben volt, ám most Dél-Afrikában rábukkantak, s azonnal letartóztatták.

Fotó: MTI/EPA/Ahmed Jallanzo
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint több évtizedes rejtőzködés után letartóztatták az 1994-es ruandai népirtás legkeresettebb szökevényét a dél-afrikai Paarlban. Fulgence Kayishemát azzal vádolják, hogy a népirtás idején több mint 2000 tutsi menekült, köztük nők, férfiak, gyermekek és idősek meggyilkolását szervezte meg a Nyange katolikus templomban.

A férfi már 2001 óta szökésben volt, végül szerdán a dél-afrikai hatóságok és az ENSZ nyomozóinak együttműködése nyomán sikerült elfogni. Az ENSZ-csoport közleménye szerint letartóztatásakor Kayishema kezdetben tagadta személyazonosságát. Nem sokkal később azonban beismerte, hogy ő az, majd közölte: Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

„Már régóta vártam arra, hogy letartóztassanak.”

A nyomozók azt is megosztották, hogy a férfi több személyazonosságot és számos hamisított dokumentumot használt arra, hogy elkerülje a lebukást. Az ügyben érintett ügyészség egyik magas rangú tisztviselője megosztotta:

„A letartóztatás egy intenzív, alapos és szigorú nyomozás csúcspontja volt. A családtagok és ismert társaik ellen kimerítő vizsgálatot folytattunk. Ez vezetett végül a megfelelő helyszín azonosításához a kutatáshoz, és a szükséges kritikus információk megtalálásához.”

A férfi a népirtás végén, 1994 júliusában Kayishema feleségével, gyermekeivel és sógorával a Kongói Demokratikus Köztársaságba menekült. Miután más afrikai országokba költözött, 1999-ben Dél-Afrikába költözött, és hamis nevet használva Fokvárosban kért menedékjogot.